Lukrécia és Maurizio győzelme

Élőben közvetítette hétfő este a Mezzo klasszikus zenei csatorna a háromfordulós Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval című eseménysorozat eredményhirdetését – a Szegedi Nemzeti Színházból. A zsűri a Lukrécia meggyalázása női és az Adriana Lecouvreuer férfi főszereplőjét tartotta a legjobb előadóművésznek, a közönség pedig a Raoul című opera címszereplőjének alakítását, valamint A salemi boszorkányok című produkciót értékelte leginkább.

Főként ritkán játszott operákat mutatták be a versenyen, a látványosnak korántsem mondható díjkiosztón viszont a legismertebb Mozart-, Verdi-, Puccini, Rossini- és Csajkovszkij-operákból énekeltek a döntőbe jutott művészek.

A Toronykőy Attila rendezte gálát a Mezzo élőben közvetítette, és bár szó volt arról, hogy az m1-en is látható lesz ez ugyanebben az időpontban, a műsorújság szerint erre még szombatig várni kell.

Mivel az összes operát (felvételről) közvetítette a klasszikus zenei csatorna, így harminckilenc ország tévénézői voksolhattak kedvenc művészükre és előadásukra. A közönség tetszését Marcin Habela, a Raoul címszereplője nyerte el, valamint Robert Ward műve, A salemi boszorkányok, amelyet Alföldi Róbert rendezett a New York-i Dicapo Opera Theatre-ben.

Kétkamarás zsűri értékelt szakmai szempontok alapján, és ők azt a férfit és nőt keresték, aki nemcsak remek énekes, de kiváló színész is. A világhírű rendező, Anatolij Vasziljev vezette grémium Lukréciát jutalmazta, azaz a horvát Janja Vuleticet, a Britten-opera főszereplőjét. A művet a gdanski operában mutatták be, Telihay Péter rendezésében. A zsűri másik neves művésze, Marton Éva adta át a Zsolnay manufaktúrában készült díjat a legjobb férfi előadónak, az amerikai Adam Diegelnek, aki Mauriziót énekelte az Adriana Lecouvreur-ban. A Cilea-darab a Szegedi Nemzeti Színház versenyprodukciója volt, Michael Sturm rendezte. (Adam Diegel a próbafolyamat alatt beugrott a szegedi Toscába is.)

A két győztes különböző operaszerepekből készíthet önálló műsort. A produkciót 2009. augusztus 21-én a Szegedi Szabadtéri Játékokon rögzítik, majd látható lesz a Mezzo Televízióban is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.