Luisa Barabas a Louvre-ban

Hörcsöggel bohóckodik, apukája nyakába csimpaszkodik, óvodás ballagótarisznyával büszkélkedik. Ugyanolyan, mint más hatéves kislány. Azért mégis különbözik tőlük. Kiállítása lesz a Louvre Art Salonjában. Barabás Lujza – aki bámulatosan bánik a színekkel és a formákkal – június 12-én felnőttekkel állít ki Párizsban.

Hatalmas mappában őrzik Barabásék Lujza festményeit. Egymás mögött a temperával és vízfestékkel készültek, a pasztellel rajzoltak és a viasszal csurgatottak. Vannak absztraktok és figuratívok is bőven. Hároméves volt Lujzi – művésznevén Luisa Barabas, amikor feltűnt a szüleinek, Ősz Hajnalnak és Barabás Bélának, milyen bátran vegyíti a színeket. Aztán az újlipótvárosi Thurzó utcai óvoda igazgatónője is azzal biztatta őket, kezdjenek valamit a kislány tehetségével. Így jutottak el –a tehetségügy elismert szakértője, Gyarmathy Éva, az MTA Pszichológiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársának ajánlásával –a komplex tehetségfejlesztéssel foglalkozó Tehetségműhely Közhasznú Alapítványhoz.

Párizsba a Monet-ra emlékeztető hajós sorozatból is visznek, egy juharleveles képpel együtt
Párizsba a Monet-ra emlékeztető hajós sorozatból is visznek, egy juharleveles képpel együtt
Teknős Miklós / Népszabadság

Felkészítő tanárnője, Rákóczi Gizella festőművész sajnos néhány napja meghalt, de szerencsére még örülhetett a várható párizsi sikernek. Most a Tehetségműhely vette át a kislány képzését a Szépművészeti Múzeum festményrestaurátorával, Csala Ildikóval együttműködve.

A bécsi kulturális menedzser, Adriana Daly-Peterova elvállalta, hogy hivatalosan képviseli Lujzát, aki ennek köszönhetően múlt év végén már a Merry ARTmas Vienna 2014! elnevezésű nemzetközi tárlaton állított ki – nemcsak hogy egyedüli gyerekként, de egyetlen magyar kiállítóként. Többen kérték, adjanak árat is a kép mellé, de Barabásék nem akartak megválni a képektől, bármennyi vevő lett volna.

A menedzser asszony beadta Lujza képeit a Louvre Múzeum Art Salon nemzetközi művészeti vásárára is. A több ezer jelentkező munkáit több rostán válogatták a múzeum kurátorai. A Museum of the Americans (Miami) kiállítópavilonjában tizenhat felnőtt művei mellett mutatják be péntektől három képét, köztük az egyszer egy méteres Spirált. A kép Rákóczi Gizella egyik foglalkozásán, négy óra alatt készült el.

– „Nem létrán állva, hanem a földön festettem, nem volt bonyolult” – közli a fiatal művész, és közben a kezemre rakja a Munyi nevű hörcsögöt. Majd elmondja, tudja, mi az a Louvre, egy párizsi múzeum, és visszarohan a ketrechez az állattal. Nem tervezi, hogy életét a festésnek szenteli. Az állatok érdeklik igazán, maximum majd lepingálom őket, mondja.

Egyelőre ráér a pályaválasztással, szeptembertől az első osztályt kezdi a komplex tehetséggondozásra koncentráló ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnáziumban.

Magyarok a „szentélyben”

Barabás Lujzán kívül két másik magyar művész is kiállít a Louvre-ban. Albert László kaposvári festő másodszor szerepel a Louvre föld alatti bevásárlóközpontjának és konferencia-helyszínének mondható Carrousel du Louvre-ban rendezett Art Shopping kétnapos művészeti vásáron. Barabáshoz hasonlóan ő is a Museum of the Americans nevű szabad művészszervezet tagjaként került a kiállítók közé.

Ugyanez a szervezet mutatja be június 12–13-án a budapesti Révész Ákos és a hatéves Barabás Lujza műveit is a „Louvre”-ban.

A szervezetbe évi 60 dollár tagdíj fejében lehet belépni. (Cs. L.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.