Lucas: Szappanoperát csináltak a Star Wars-ból

Összeveszett a Disney-vel George Lucas a Star Wars folytatások kapcsán – derült ki abból az interjúból, melyet a filmessel a CBS amerikai tévécsatorna készített ma reggel. A beszélgetés apropója a Vanity Fair-nak adott nagy interjú volt, melyben Lucas elmondta: azért nem ő rendezte a nemsokára mozikba kerülő nyolcadik részt, mert megcsömörlött attól, hogy folyamatosan kritizálják őt a rajongók.

Lucas a népharagot a három Star Wars előzményfilmmel váltotta ki, különösen a Baljós árnyakban feltűnő Jar Jar Binks figurája áll a közutálat centrumában. Ugyanakkor a filmes népszerűségének az sem tett túl jót, hogy folyamatosan „babrálta” az eredeti trilógiát. Azt még csak elviselték az elkötelezett rajongók, hogy digitálisan felújította, de azt már nem igazán tudja lenyelni senki, hogy a bárban Greedo előbb lő a fegyverével, mint Han Solo. (Ez körülbelül olyan „bűntett”, mint amikor Steven Spielberg az E.T. – A foldönkívűli üldözős jelenetében kiretusálta a kormányügynökök kezéből és a pisztolyt és rádiót tett a helyükre.) Lucas, úgymond „vette” a kritikákat és átadta a stafétabotot.

George Lucas
Carlo Allegri / Reuters

Ehhez képes meglepő fordulat, hogy a CBS-nek a filmes már a bűnbánó hangvételt beszólósra cserélte. Kifejtette, hogy a amikor a Disney-vel közösen elkezdték fejleszteni a folytatásokat, igen hamar nézetkülönbség alakult ki a felek között. Ahogy Lucas fogalmazott, nem esett le nekik, hogy a Star Wars nem az űrhajókról szól, hanem egy színtiszta szappanopera, mely a családi konfliktusokra fókuszál. Miután a Disney-nek nem tetszett Lucas tervezett folytatásai és elvetették a treatmentjeit, a széria kitalálója és atyja kiszállt és szabad kezet adott a stúdiónak. Bevallása szerint, neki fogalma sincs arról, miről is szól majd az egy hónap múlva a világ mozijaiban elstartoló, Az ébredő erő című új Star Wars epizód.

Ugyanakkor pedig, ha a Disney terveit nézzük, nem úgy tűnik, mintha ők nem szappanoperában gondolkodnának. A Wired újságírójának több mint magabiztosan nyilatkozott Kathleen Kennedy producer, a Lucasfilm jelenlegi vezetője: – A cég mindaddig ki fog adni évente egy Star Wars-filmet, amíg az emberek jegyet vásárolnak rá. Hadd fogalmazzak érthetőbben: ha minden összejön a Disney számára, és ha ön is már elég idős ahhoz, hogy tudatánál volt, amikor az első Star Wars-film kijött, akkor valószínűleg nem fogja megélni, hogy láthassa az utolsót. Egyszóval, ez egy örökké tartó franchise – húzta alá véleményét a szakmeber.

Jelenlegi állás szerint 2019-ig évente biztosan lesz egy-egy újabb csillagháborús epizód.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.