galéria megtekintése

LSD-szemüvegben mindjárt más a Sziget

0 komment


Szemere Katalin

Civilek nélkül nincs fesztivál, kipróbáltuk az alkoholszemüveget, beszélgettünk a biofűről, és megtudtuk, hogy lehet ingyen utazni külföldre.

Vidám Batman pingpongozik a Civil Szigeten fekete lasztexruhában, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Nem sokkal mellette félrészeg finnek szimulálják szemüveggel a Vöröskereszt sátránál, mennyire tompulnak az érzékszerveik berúgva. Két szemüveg az alkoholállapotot, egy a drogosat mutatja. Kipróbálom mindkettőt, az LSD-s szemüvegnél olyan az érzése az embernek, mintha a legyek összetett szemével látna, a másiknál azonnal elkezd fájni a fejem.

A Civil Sziget játékai sokféle társadalmi problémát szimulálnak
A Civil Sziget játékai sokféle társadalmi problémát szimulálnak
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Nyírő Gyula Kórház Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézeténél okostelefonnal függőségi teszteket lehet letölteni és kitölteni, kezdve a testedzésfüggőségtől a szexfüggőségen át a játékfüggőségen keresztül az alkoholfüggőségig. Felmérések szerint a magyar felnőttek tíz százaléka, a kamaszok 15-20 százaléka kipróbálta már a cannabist. Partidroggal a 18 éven felüliek három százaléka, a fiatalok négy-öt százaléka élt. A biofüvet a kamaszok öt-hat százaléka szívja vagy szívta. Néhány éve újra divat a szipu meg az alkoholra bevett nyugtató: a totál kiütésre játszanak. A függőségtől a felépülésig lehet eljutni a Szigeten – egyelőre társasjátékon keresztül.

 

Fontos problémát dolgoz fel egy másik táblás társasjáték, a ­Migrunner. Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium 12 diákjának vállalkozását is meghívták a Civil Szigetre. Egyéves tanóraprogram végére készült el a stratégiai játék. A menekültek életét élheti át lépésről lépésre, aki leül a bábuk mögé. A szabályok szerint a részvevők fiktív országokon át haladnak, találkozhatnak, és segítséget kérhetnek helyi lakostól, belefuthatnak hamisítóba, katonába, és meggyűlhet a bajuk a határőrrel is.

A menekültekkel nem csak itt foglalkoznak. Help without borders feliratú #refugeeswelcome molinó-felirat kéri a fesztiválozókat, akiknek nincs szükségük a sátrukra, hazautazás előtt adják a menekülteknek.
Az idén is nagy a szortiment, a ligetvédőktől az Átlátszó szerkesztőségén át az adóhivatalon keresztül a Menhely Alapítványig sokan kitelepültek.

Huszonegy éve húzza fel Lelki Betérő sátrát a Hetednapi Evangélista Egyház. Ide délutántól hajnalig lehet beülni egy teára, és beszélgetni (akár vitatkozni) bármiről az időjárástól a bevándorlókon keresztül a magánéletig. Azt mondják, sokan bejönnek lelkizni, még az is előfordult, hogy egy meleg pakisztáni fiút az öngyilkosságtól tántorítottak el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.