Lovasi András Kossuth-díjat kap

Március 15-én veheti át a művészeti téren legjelentősebb állami kitüntetést a Kispál és a Borz frontembere, akit már a Fidesz-kormány is elismert. Lovasi András szerint generációs ügyről van szó.

"Természetesen gondolkodtam rajta, hogy elfogadjam-e a díjat. Ha nem teszem, akkor ugyanabban a játszmában veszek részt, amitől ez az ország nem működik" - mondta az Indexnek Lovasi András. "A díj provokációnak tűnhet, hiszen a rockzene műfaját nem szokták ilyen szinten elismerni, és a koromhoz képest is fiatalon kapom" - tette hozzá, megjegyezve: a díj miatt megvette élete első öltönyét.

A zenész nem tudja, ki javasolta; egy hete felhívták, elfogadná-e a díjat és ő igennel válaszolt.

A kérdésre, hogy véleménye szerint szövegírói, zeneszerzői, előadói vagy fesztiválszervezői munkájáért emelhették ki, azt mondta: „Lehet, hogy most érkezett be a generációnk." Mindenesetre reméli, hogy nem „tiszteletre méltó figuraként" gondolnak rá ezek után. A felvetésre, melyik díjára a legbüszkébb, bevallotta, hogy a Kossuth-díj lesz az. „Ezt csak nagyon komoly bácsik kapták, akik megkérdőjelezhetetlen kulturális tevékenységükről voltak ismertek."

Lovasi 1987-ben alapította a Kispál és a Borz zenekart, 2005-ben a Kiscsillagot, 2006-ban pedig létrehozta a Megadó kiadót. Zenei karrierje mellett szerepelt Jancsó-filmekben, valamint a Csinibabában és a Sztornóban is. 2009-ben indult az európai parlamenti választásokon a Lehet Más a Politika listáján. Lovasi András 1999-ben a Fidesz-kormánytól már kapott egy Arany Érdemkeresztet.

Könnyűzenei műfajokban eddig hat Kossuth-díjat adtak át, de minden eddigi kitüntetett inkább a beat, folk vagy a dzsesszműfajban dolgozott, nem a rockzenében. Elismerték Bródy János, Cseh Tamás, Dés László, Koncz Zsuzsa, Presser Gábor és Sztevanovity Zorán munkásságát

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

 

 

Lovasi András akcióban
Lovasi András
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.