galéria megtekintése

Lipótmező, Bálna, Várkert?

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 01. számában
jelent meg.


Palugyai István
Népszabadság

Áder János köztársasági elnök szombaton nyitotta meg a hatvani Grassalkovich-kastélyban kialakított Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumot. Közben az ezért is felelős Magyar Természettudományi Múzeum saját épülettel és impozáns fejlesztési tervvel jellemezhető pályája megtorpant, a Ludovika „einstandolása” miatt az 1996 előtti évtizedek rémlenek vissza: akkor saját kiállítási tér nélkül üzemelt. Másodszor kapott öt évre főigazgatói stallumot Korsós Zoltán, aki – a vadászati bemutató megnyitásával is – megpróbál a szükségből erényt kovácsolni.

– Az előző főigazgatói pályázatra ketten jelentkeztek, de a tárca eredménytelennek nyilvánította, így, mondhatni beugróként, kényszerhelyzetben került a kormányrúdhoz.

A múzeum munkatársi gárdájának többségét már a Ludovika épületének a közszolgálati egyetem számára való átadása is elkeserítette, a korábbi pályázat érvénytelenítése után pedig a kollektíva kapacitálni kezdett, próbáljam meg. Ez a támogatás adott erőt, amit ma is érzek.

Mivel tudta megszerezni a tárca bizalmát?

 

Egyensúlyt teremtenék a múzeum tudományos funkciója és kiállítási, közművelődési szerepe között. Ez az előző pályázóknál valamelyik irányba elcsúszott. Másrészt a gyöngyösi Mátra Múzeum és a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeum hozzánk csatolása után mienk lett a hatvani vadászati múzeum is, melynek kialakításával országos szerepkört kaptunk. Ebben jelentős feladatot érzek, még ha a Ludovikát a kényszerű együttélés után hosszabb távon bizonyára el is kell hagynunk.

Kurucz Árpád / Népszabadság

Ez kompenzálásnak kevésnek tűnik, még ha a Grassalkovich-kastély választás előttre időzített átalakításával meg lehet szerezni Semjén Zsolt és így a kormány jóindulatát.

Mi a projektet kizárólag szakmai szemmel néztük. Itthon egyedülálló koncepciót alakítottunk ki, mely az első kapavágástól a kilenc állandó kiállítás berendezéséig egységes szemlélet jegyében fogant. A látogató XXI. századi, természetért felelős, egyensúlyra törekvő vadgazdálkodásról szóló, korszerű, interaktív bemutatót kap, vadászat- és kultúrtörténettel, élő akváriumokkal bővített horgászati kiállítással kiegészítve.

De hol lesz Európa ötödik legjelentősebb természettudományi múzeumának új épülete?

A ligetprojektből kimaradtunk, hiszen 4,5 hektárt igényelnénk, ami a Nemzeti Galéria nagyságrendje, s még egy ilyen monstrumot a Városliget nem bírna el. De több használaton kívüli épület szóba jöhetne. Így megoldódna teljes kivonulásunk a Ludovikából, és ha ehhez kormányzati szándék is társulna, egy-két éven belül elindulhatnánk az új irányba. Ott van a megszüntetett Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet lipótmezei épülete, amely üresen álló műemlék. Alkalmas helyet találhatnánk a lerombolt Bolyai János Katonai Műszaki Főiskola telkén, az Üllői úton.

A Magyar Tudományban megjelent egy nyugdíjas munkatárs javaslata a múzeum kettéválasztásáról nemzeti természettudományos gyűjteményre és egy kiállítóhelyre.

A múzeumok alapja, esszenciája a gyűjtemény, a kiállítások azt az értéket mutatják be, amit a gyűjtemény képvisel. A kettéválasztástól a kiállítóhely elvesztené tudásbázisát, különlegességét, a gyűjtemény pedig állandóan bizonygathatná jelentőségét. A világon mindenütt éppen a múzeumok nyitottságát, társadalmi hasznosságát erősítik, amit már XIX. századi alapítóink hangoztattak, mondván „gyönyörködtetővé kell tenni”.

Kiállítóterem az újonnan átadott hatvani Széchenyi Zsigmond vadászati múzeumban
Kiállítóterem az újonnan átadott hatvani Széchenyi Zsigmond vadászati múzeumban
Komka Péter / MTI

Milyen tervei vannak a figyelem felkeltésére?

Tudományos tevékenységünk közkinccsé tételének megújítása mellett olyan újszerű, sokkoló kiállításokat képzeltem el, melyek a művészet természettudományos alapjai felé tapogatóznának, mint Damien Hirst félbevágott tehenei, formalinban úszó cápái, de a Bodies új változatai is érdekesek lehetnek. Persze nem a szenzációhajhászás a cél: ezek mellé megfelelő természettudományos háttér tehető, ami igazolhatja a látványt.

Jelenleg, amikor a költségvetésük alig több mint 30 százalékát teszi ki az állami támogatás, jogos a kérdés, miből lesz rájuk pénz?

Részben vendégkiállításokkal, mint a mostani argentin dinoszauruszbemutató vagy az azt követő nemzetközi múmiamustra; másrészt mi is szeretnénk megjelenni saját bemutatókkal olyan helyeken, mint például a kihasználtsági gondokkal küszködő Bálna vagy a most nyíló Várkert Bazár. A Ludovika utáni időszakban is meg kell mutatni, hogy létezünk, hogy vagyunk.

Névjegy

KORSÓS ZOLTÁN Ötvenhat éves biológus, a biológiatudományok kandidátusa, a Szent István Egyetem címzetes egyetemi docense. Harminckét éve dolgozik a természettudományi múzeumban, a Magyar Biológiai Társaság alelnöke. Kutatóként elsősorban hüllőkkel, százlábúakkal és ikerszelvényesekkel foglalkozott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.