galéria megtekintése

LGT-emlékzenekarból a Színművészeti kancellári székébe

8 komment


Szemere Katalin

Papp Csilla helyére Vonderviszt Lajos ülhet le a Színművészeti egyetem kancellári székébe. Érdeklődés szintjén kötődik a területhez – mondta.

Mint arról beszámoltunk, visszavonták a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárjának kinevezését, miután Papp Csilla visszalépett a posztról. Helyette Vonderviszt Lajost nevezték ki, akit ugyancsak alkalmasnak tartottak a pályázat során. Az új kancellár, M. Tóth Géza rektor és a minisztériumot képviselő Solti Péter csütörtökön sajtótájékoztatót tartott.

M. Tóth, Solti és Vonderviszt a sajótájékoztatón. Érdeklődés szintjén, de elkötelezetten
M. Tóth, Solti és Vonderviszt a sajótájékoztatón. Érdeklődés szintjén, de elkötelezetten
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Hiába kérdezték az újságírók, sem M. Tóth Géza, sem Solti Péter nem válaszolt arra, mire is utalhatott Papp Csilla, amikor döntése indokaként az egyetemen a személyével kapcsolatban kialakult hangulatot, a vele szemben folytatott méltatlan és jogszerűtlen eljárást, valamint a személyét és a családját ért támadásokat jelölte meg.

Korábbi információk szerint a szenátus – többek között – azért tiltakozott a kinevezés ellen, mivel Papp munkatapasztalatot a Fideszben és a párt által vezetett önkormányzatokban szerzett, sem az oktatásban, sem a művészeti területen nem dolgozott, és a Vidnyánszky Attilához köthető Magyar Teátrumi Társaság titkárának, a Nemzeti Színház kommunikációs tanácsadójának, Szabó Lászlónak a felesége.

 
Konzervatív fordulattól tartanak

A Színház- és Filmművészeti Egyetem a szellemi függetlenségét félti, attól tartva, hogy a Fidesz a kancellár segítségével vinné véghez az intézményen belül azt a konzervatív fordulatot, amiről Kerényi Imre már több nyilatkozatában is beszélt. Minderről bővebben szerdai cikkünkben olvashatnak.

M. Tóth elmondta, január 2-án a szenátus felszólította őt, „addig ne létesítsen hivatalos munkaviszonyt" az új kancellárral, amíg nem találkoztak vele személyesen. Erről tájékoztatta a minisztériumot, ahol ezt jogszerűtlennek tartották. Ettől függetlenül Papp Csilla megjelent a találkozón, és a többórás beszélgetés után a szenátus állásfoglalást írt a fenntartónak.

Hogy mi állt a levélben, arról nem nyilatkozott a rektor. Ugyanakkor jelezte, senki nem presszionálta Papp Csillát, hogy mondjon le. A rektor és Vidnyánszky hétfőn ül le beszélgetni, hiszen az egyetem szakmailag és politikailag független, a szakmai szervezetekkel tartani akarja a kapcsolatot, szándéka konszenzusra jutni és kibeszélni a sérelmeket.

Új kancellárként Vonderviszt a maga részéről úgy nyilatkozott, nem azzal az elképzeléssel érkezett, hogy embereket bocsásson el, de nem tudja ezt kizárni, a racionalizálás sokféle következménnyel járhat.

Első lépésként szeretné feltárni, hová tart az intézmény, mik a lehetőségek, és megvizsgálni, az igények jogosak-e, egybevágnak-e az intézmény céljaival. Feladata együttműködni a fenntartóval, és közben újabb forrásokat felkutatni. Megígérte: döntései nem vonatkoznak majd tudományos, művészeti és oktatási kérdésekre.

Mint lapunknak elmondta, a jogszabályok miatt megszűnik az egyetemen a gazdasági igazgató posztja, de mivel az ő gazdasági végzettsége ellenjegyzésre nem jogosít, mérlegképes könyvelővel dolgozik majd együtt. (Alapvégzettsége villamosmérnök, és főként informatikai terepen dolgozott, a Corvinus Egyetemen MBA diplomát szerezett, amely az üzletvezetés nemzetközileg legrangosabb fokozata.)

Hová tart az intézmény?
Hová tart az intézmény?
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

M. Tóth őt is megkérte, hogy találkozzon a szenátussal, erre csütörtök délután került sor.

A kancellár a megbeszélés előtt nem tartott attól, hogy gondok vetődnének fel, mint mondta: bízik magában.

Arról is kérdeztük Vondervisztet, hogy az LGT-emlékzenekarbeli tagságán kívül mi köti a művészethez. Mint mondta, a második fordulónál döntötte el, hogy pályázni fog a kancellári tisztségre. Érdeklődés szintjén kötődik a területhez, részt vett a Filmkultúra elektronikus újsággá való változásában, és személyes az elkötelezettsége a magyar kultúra iránt. Megjegyezte azt is, azért választotta az SzFE-t, mert amatőr zenészként vélhetően rosszabbul érezte volna magát a Zeneakadémián.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.