Lezárult a Hudec László-év Sanghajban

Deke Erh kínai fotóművész Hudec László építészeti örökségéről készült kiállításával zárult Sanghajban a világhírű magyar építész életét és sanghaji munkásságát bemutató, közel másfél éven át zajló programsorozat. A Sanghaji Magyar Főkonzulátus szervezésében összeállított egyedi képgyűjteményt a Hudec László tervezte, 1933-ban épült sanghaji Grand Theatre filmszínházban tekinthetik meg az érdeklődők.

A március végétől ismét eredeti pompájában díszelgő épületet hosszú évtizedeken át Ázsia legmodernebb és legnagyobb filmszínházaként tartották számon. Hudec modernista építészeti remekművét a múlt század első felében légkondicionálóval, beépített szinkrontolmács fülhallgatókkal, illetve korát messze meghaladó színvonalú tűzvédelmi berendezésekkel szerelték fel.


A Hudec Év keretében havi rendszerességgel tartottak előadásokat, szemináriumokat és különböző ismeretterjesztő túrákat. Az egész éven át tartó programsorozatban többek között neves külföldi kutatók, építészek, újságírók, valamint műemlékvédelemmel és építészettel foglalkozó szervezetek képviselői vettek részt.
A programokat több tízezren látogatták, amelyek révén Hudec nevét, sanghaji építészeti örökségét, illetve a magyar kulturális értékeket széles körben ismerhette meg a kínai közönség.


Hudec László (1893-1958) építész a hadifogság elől menekülve 1917-ben érkezett Sanghajba, és ott tartózkodásának 30 éve alatt több mint 100 épületet tervezett. Ezek közül talán a leghíresebb a lifttel fölszerelt Park Hotel, amely 24 emeletével az 1980-as évekig Kelet-Ázsia legmagasabb és legmodernebb felhőkarcolója volt. A ma már védett épület Kína gazdasági és kulturális központjának egyik jellegzetes építészeti szimbólumává vált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.