galéria megtekintése

Lesz magyar Oscar-díj

6 komment


Csákvári Géza

Puccparádé, Magyar Filmakadémia és Magyar Filmhét – röviden így foglalható össze az a meglepetéscsomag, mellyel Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos és a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) végleg befejezné a magyarországi mozgóképes rendszerváltást.

Mint lapunk is hírt adott róla, az MNF vezérigazgatója, Havas Ágnes júliusban a Karlovy Vary-i Nemzetközi filmfesztiválon a Variety című szaklapban jelentette ki nemes lazasággal, hogy visszatér a „Hungarian Film Week", mely Magyarországon 2012-ig, 43 alkalommal Magyar Filmszemle néven volt ismert.

Andy Vajna. Függőség, látszólagos legitimáció
Andy Vajna. Függőség, látszólagos legitimáció
Kurucz Árpád / Népszabadság

Ez utóbbinak a megrendezési jogával a Tarr Béla vezette Magyar Filmművészek Szövetsége rendelkezik. Megkeresésünkre Tarrék annak idején elmondták, a filmalap nem tárgyalt velük, de valószínűleg nem is működnének együtt, így könnyen lehet, hogy Magyar Filmhét néven új rendezvény van születőben. Akkor azonnal megkerestük Havas Ágnest, hogy nyilatkozzon az ügyben, az igazgató azonban a mai napig keresi az időpontot, hogy válaszoljon a kérdéseinkre, noha állami tulajdonban lévő gazdasági társaság vezetőjeként törvényileg garantált tájékoztatási kötelezettségére már két hete írásban is emlékeztettük – mindhiába.

 

A hallgatás oka minden bizonnyal az lehet, hogy Havas Ágnes nem igazán tudott volna mit mondani, mivel túl korán hintette el a nemzetközi sajtóban hírt, bőven azelőtt, hogy a rendezvény legitimitását rendezték volna. Az utóbbi hetek történése például, hogy hipp-hopp megalakult a Magyar Filmakadémia, amelynek alakuló ülését Schmidt Judit, az MNF által a Magyar Filmhét lebonyolítására felkért producer hívta össze július 31-re a Remiz étterembe.

Megkérdeztük volna, hogy a „szelektált" meghívottak listáján miért nincs rajta mondjuk, Tarr Béla vagy bárki más a filmművész-szövetség vezetéséből, illetve hogy ki választotta meg Novák Emil rendező-operatőrt az egyesület elnökévé – de lapzártánkig utóbbit sem értük utol.
A szkeptikusok által Andy Vajna kormánybiztos szatellit-szervezetének titulált szervezet „függőségét" az is bizonyíthatja, hogy fő célkitűzéseik között szerepel a Magyar Filmdíjak létrehozása, amelyet – micsoda véletlen egybeesés – pont a vadonatúj Magyar Filmhéten adnának majd át.

Szóval most sikerült Vajnáéknak az, ami két évvel ezelőtt nem. Még 2012-ben kereste meg a kormánybiztos a Báron György filmkritikus vezette MUOSZ filmkritikus szakosztályát, felajánlva, hogy a több évtizedes múltra visszanyúló díjkiosztójukat közösen fejlesszék fel a „magyar Golden Globe-ra". Mivel azonban hirtelen előkerült a filmkritikusok fődíja névadója, B. Nagy László örököseinek a Vajna-rendszer ellen tiltakozó, ultimátumot adó levele, az együttműködés ellehetetlenült. Úgy tűnik, hogy a Novák Emil által dirigált Aranyszem operatőr fesztiválnál nem volt ilyen ellenállás, mert a rendezvény Facebook oldala szerint tulajdonképpen ez alakul át a Filmakadémiává – csak ez éppenséggel inkább már a magyar Oscar-díj lesz. Tehát a Filmakadémia múltját és jogfolytonosságát egyszerre „teremti meg" ez a bizonyos Aranyszem – az eredmény pedig az, hogy a több mint negyvenéves múlttal rendelkező Magyar Filmszemle végleg megszűnik létezni, egyszersmind legalább közvetve és látszólag megteremtődik az új filmhét szakmai legitimációja.

A szép új Magyar Filmhét szervezői hétfőn tartanak sajtótájékoztatót – addig, úgy tűnik, mindenki kivár a nagy nyilatkozatokkal. A meghívók között ott a „filmalap-filmakadémia" combo, illetve az NMHH is, így az október 13. és 19. közé a MOM parkba beharangozott rendezvényen, úgy tűnik, nemcsak nagyjátékfilmek, hanem tévés műfajok is lesznek. Információink szerint a filmhét megnyitója a Művészetek Palotájában lesz. Kertész Mihály százéves – a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával a Filmlaborban restaurált és szimfonikus zenével felturbózott – filmjét, A toloncot vetítik majd, és az eseményre neves nemzetközi művészeket kívánnak összetrombitálni, hogy méltó módon ünnepelhessék egy új korszak kezdetét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.