galéria megtekintése

Zsidó fesztivál: lesz, ami nem lesz

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 16. számában
jelent meg.


Vári György
Népszabadság

Elmarad a Zsidó Nyári Fesztivál – adta hírül, legkivált lapunk nyomán, a magyar sajtó néhány napja. A hír betű szerint véve igaz, azonban a lényeget tekintve mégis félreérthető. A hagyományos helyszíneken és időszakban, de új néven idén is várják a zsidó kultúra iránt érdeklődő közönséget.

A közlemény a Zsidó Nyári Fesztivál programsorozatát 17 éven keresztül igazgató Vadas Verától származott, és arról számolt be, hogy a megújult fesztivál jövőre jelentkezik legközelebb, idén pedig Zsidó Kulturális Fesztivált szervez a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) és a Mazsihisz.

A Zsidó Nyári Fesztivál körül már tavaly is heves összecsapások zajlottak: október végén a BZSH akkori, nagy sajtókarriert befutott ügyvezetője, Schwezoff Dávid szerződést bontott az esemény szervezésében közreműködő Vadas-céggel, a Plaza Szerviz Kft.-vel. Idén Schwezoff távozása után állítólag szóba került, hogy Vadas folytatja, de a feltételekben végül nem tudtak megállapodni a hitközséggel, így idén egy új csapat vette át a szervezési feladatokat. Vadas, aki évekkel ezelőtt levédette a fesztivál nevét és logóját a saját vállalkozása számára, arról tájékoztatta lapunkat, hogy ezt a hitközség akkoriban egyszerűen nem érezte fontosnak. Ezért a hitközség által, immár Vadas nélkül szervezett eseménynek nélkülöznie kell megszokott nevét és logóját, azt Vadas Vera használhatja fel saját, jövőre induló, többhetesre tervezett fesztiváljához.

A közönség a Zsidó Nyári Fesztivál megnyitóján a Dohány utcai zsinagógában tavaly augusztus 31-én
A közönség a Zsidó Nyári Fesztivál megnyitóján a Dohány utcai zsinagógában tavaly augusztus 31-én
Mohai Balázs / MTI

 

A hitközségi eseménysorozat ezért fut Zsidó Kulturális Fesztivál néven a szokásos helyszíneken és szokásos időpontban a nyár utolsó napjaiban. Ennek a fesztiválnak a promóciója és a jegyárusítás már meg is kezdődött, amikor Vadas közleménye nyomán elterjedt, hogy az idei Zsidó Nyári Fesztivál elmarad. A Mazsihisz közleményben reagált, jelezte, hogy „idén nyáron is lesz seregszemléje a zsidó témájú előadó-művészetnek”, a zavarért „a fesztivál korábbi szervezője nyilatkozatának félreértését” tették felelőssé.

Egyes hitközségi forrásaink szerint Vadas akcióját, a közlemény időzítését nem mindenki vette jó néven a Síp utcában. Nem értették, miért épp most kellett bejelentenie egy 2016-ban startoló fesztivál tervét, hiszen értelemszerűen nem ez, hanem az idei alkalom „elmaradása” vált elsősorban hírré. Vadas azonban úgy látja, hogy szó sincs összeveszésről, hangsúlyozta, hogy közleménye külön is kitért a Zsidó Kulturális Fesztiválra, még a helyszíneket is megemlítette, ha tetszik, akkor szívességből reklámozta a rendezvényt.

Szerinte az, hogy 2016-tól két nagy zsidó fesztivál lesz a fővárosban, ráadásul különböző időpontban, csak gazdagítja a kulturális palettát, mindenki nyer vele. Tavaly, már a szerződésbontás után kiszivárgott lapunkhoz a hitközség belső átvilágításának a Zsidó Nyári Fesztivállal foglalkozó része, amely komoly szervezeti hiányosságokról és aggályos megbízásokról számolt be: elsősorban az egykori ügyvezető, a jelenleg Lázár János tanácsadójaként tevékenykedő Zoltai Gusztáv felelősségét hangsúlyozta.

A Magyar Narancsnak nyilatkozva Vadas tagadta az átvilágításban szereplő megállapodások egy részét: bár a jelentés szerint lett volna rá lehetősége, soha nem adta át harmadik személynek utalási jogkörét, „és csak a könyvelést végezte az unokatestvére, kiszervezni pedig azért kellett a munkát, mert összesen egy munkatársa volt a ZSIKK-nél”. A Zsidó Kulturális Fesztivál – meglepően fiatalos – programja megtalálható a Zsidokulturalisfesztival.hu oldalon.

Zsidó fesztivál a Spinozában is

Tizenharmadszor rendez zsidó fesztivált a Dob utcai Spinoza Ház. A szeptember 2. és 21. között zajló rendezvényen öt színházi premier, a magyar zsidóság történetét ötrészes filmsorozat, a Radnóti hétszer című filmetűdsorozatban hét filmrendező Radnóti Miklósról szóló vallomása, előadások és koncertek várják az érdeklődőket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.