galéria megtekintése

„Lenni vagy nem lenni, hát ez az, bazmeg”

5 komment


Szemere Katalin

Hétfő este a fővárosi közönség is láthatta a szombathelyi Weöres Sándor Színház Czukor Balázs rendezte Hamlet-előadását. A címszerepet alakító Bajomi Nagy György a budapesti vendégjátékot követően vehette át a Gábor Miklós-díjat. Beszélgetésünk idején még nem tudott az elismerésről.

– Azt nyilatkozta egyszer, bontson szerződést, akire Horatiót osztják a Hamletből. Gondolom, nem ezért maradt ki Horatio a szombathelyi Hamlet szereposztásából. Ahogy nincs sem Fortinbras, sem színészek, sem sírásó.

   Bajomi Nagy György most már lehet akár Nyilas Misi vagy Rómeó is
Bajomi Nagy György most már lehet akár Nyilas Misi vagy Rómeó is

– Ezt nem én találtam ki, ez egy színházi mondás. De nem ezért maradt ki az előadásból Horatio, hanem mert kevesen voltunk, és Czukor Balázs rendező zanzásított változatot akart. A kilenc fontosabb szerep maradt meg, a váz, a történet tökéletesen követhető. Egyébként van az előadásunkban Horatio, a nézők Hamlet barátai. Őket kéri meg például, hogy ne árulják el.

 

– A Hamletben gyakran kettőznek szerepeket, például ugyanaz játssza Hamletet és apjának szellemét, a szellemet meg a Színészkirályt és/vagy a Sírásót. Itt Mertz Tibor a szellem és Claudius is. Miért? Egyáltalán Claudius öli meg a királyt?

– Nálunk egy ikerpár a megölt király és Claudius. Mivel kimaradt az előadásból az új király imája, ezer százalékig nem lehet biztos benne a közönség, hogy Claudius a gyilkosa, ezt ugyanis egyszer sem mondja ki.

Névjegy

Bajomi Nagy György Színész. 1966. december 16-án Szentesen született, 1992-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, 1992–1994 között a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagja, 2004-ig a Pécsi Nemzeti Színház tagja, majd szabadúszó, a Jordán Tamás vezette Nemzeti Színházban több szerepet játszott. 2007-től négy évadon át a Tűzvonal című tévésorozat szereplőjeként láthatták a tévénézők. Többször is játszott Szombathelyen, mielőtt 2009-ben a Weöres Sándor Színházba szerződött. 2015-ben a POSZT-on a Színházi Dolgozók Szakszervezetének Básti Lajos-díját kapta, ugyanebben az évben a Városmajori Színházi Szemlén a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerésben részesült, és a Thália Humorfesztiválon a zsűri különdíját ítélték neki.

– Czukor Balázs rendező azt nyilatkozta: az a probléma foglalkoztatta, milyen nehezen dolgozzuk fel egy családtagunk halálát. Modern Hamletet játszanak Nádasdy Ádám fordításában, de miért raktak bele pluszszövegeket?

– Kortalannak játsszuk a Hamletet, és a húzás miatt sok civil szöveget írtunk bele, a színészek, a dramaturg, a rendező. Egy hónapig írtuk és három hétig próbáltuk. A színészjelenetben például viccet mondok. Hamlet híres monológja annyi maradt: „Lenni vagy nem lenni, hát ez az, bazmeg.”

– Vágyott arra, hogy Hamletet játsszon? Nem tartja kicsit későinek a szerepet?

– Sosem vágytam rá, nem vagyok önmarcangoló típus. Először fiatalabb Hamletben gondolkodtak, de elszerződött a kiválasztott színész. Abban a verzióban nem is lettem volna benne. Mikor felhívott Czukor Balázs, még szó sem volt róla, mit fogok játszani. Bármi más lehettem volna. Amikor kiderült, hogy én vagyok Hamlet, azt gondoltam, 49 évesen, ezzel az alkattal, ez lesz életem legnagyobb bukása. Szerencsére nem így lett. Most már lehetek akár Nyilas Misi vagy Rómeó is.

Kitüntetés

A Gábor Miklós-díjat a művész özvegye, Vass Éva alapította 2000-ben a Gábor Miklós születésnapját megelőző egy év legjobb Shakespeare-alakításának díjazására. Minden évben április 7-én, Gábor Miklós születésnapján vagy ahhoz közeli időpontban adják át. A bronzplakett Vígh Tamás Kossuth-díjas szobrászművész alkotása, egyik oldalán Shakespeare, a másikon Gábor Miklós arcképe látható. A kuratórium elnöke: Kelecsényi László (író, filmtörténész), tagjai: Stuber Andrea (színikritikus), Ascher Tamás (rendező), Meczner János (rendező) és Spiró György (író).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.