Lemondták a szervezők a Miskolci Operafesztivál néhány programját

Nem utalták át az elnyert költségvetési támogatás jelentős részét, ezért a június 9-én kezdődő Miskolci Operafesztivál több produkcióját le kellett mondani. Az eredeti programhoz képest műsor- és időpontváltozások is történtek.

Le kellett mondani az Új Liszt Ferenc Kamarakórus június 12-i hangversenyét, a Miskolci Csodamalom Bábszínház előadását Kodály Zoltán Háry János című művére, a legfájóbb pedig a szófiai Nemzeti Opera és Balett vendégjátékának elmaradása - közölte Bátor Tamás, a fesztivál ügyvezető igazgatója szerdán, a miskolci sajtótájékoztatón.

A bolgár művészek június 16-án állították volna színre Miskolcon Jules Massenet Don Quijote című darabját. A kényszerű változások közé tartozik továbbá, hogy a Kassai Állami Színház Bartók A fából faragott királyfija helyett Csajkovszkij A hattyúk tava című darabjával érkezik Miskolcra.

Az idei jubileumi tizedik Bartók+Európa Nemzetközi Operafesztivál a központi költségvetésből 100 millió forintra pályázott, és lényegében nyert, ám eddig csak 27 millió forintot kapott meg, és a kezdésig jószerivel remény sincs arra, hogy a többi pénzhez hozzá jusson - mondta Bátor Tamás.

A fesztivál megrendezése ­ a miskolci önkormányzatnak köszönhetően - ugyanakkor nem került veszélybe, a város anyagi segítséget nyújt, ám így is le kellett mondani produkciókat.

Bartók Béla művei mellett ezúttal Európa 27 országa jelenik meg valamilyen produkcióval a június 20-ig tartó rendezvényen. Az operarajongók láthatják és hallhatják a milánói Scala kórusát, hangversenyét, amely idén - a fesztivál zárónapján - egyedül Miskolcon vendégszerepel.

A rendezvényen a közönség több mint hatvan produkciót láthat és hallhat, köztük lesz 16 operaelőadás, 5 balett és 23 koncert, emellett filmes és képzőművészeti programokat is szerveznek.

Bátor Tamás elmondta: már javában készülnek a 2011-as és a 2012-es operafesztiválra, amikor is Verdi, majd pedig Puccini remekei csendülnek fel Bartók művei mellett.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.