Lemondott Kende János

Lemondott Kende János, a Színház- és Filmművészeti Egyetem professzora a Nemzeti Kulturális Alap filmművészeti kollégiumi tagságáról. A Jancsó-filmek és más alkotások Kossuth-díjas operatőre a Facebookon tette közzé az NKA vezetésének címzett levelét, amelyben leírja, hogy miután meghívták a kinevezési ünnepségre, „telefonon érdeklődtem, hogy milyen lehetőségei lesznek a kollégiumnak, elég homályos felvilágosítást kaptam, csak a hosszú filmek kategóriáját nem érinthetjük”.

A március 1-jei alakuló ülésen, a kinevezési okirat aláírása után értesült arról, hogy filmkészítéssel kapcsolatosan semmiféle támogatást nem adhat a testület. Elhangzott ugyan egy halvány ígéret arról, hogy megpróbálják a lehetőségeket bővíteni, de a megkapott költségvetésben szereplő összeg szerinte „körülbelül négy játékfilm reklámköltségvetésével egyenlő”. Ezért a levelet így fejezte be: „A jelenlegi feladatokhoz az én szaktudásomra és ismereteimre nincs szükség, ezért kollégiumi tagságomról lemondok.”

Kende János
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A lemondással kapcsolatban lapunknak röviden elmondta: azért fogadta el, hogy a Magyar Filmművészek Szövetsége delegálja a grémiumba, mert azt ígérték neki, hogy változások lesznek a támogatási rendszerben, de miután kiderült a számára, hogy az alap filmgyártási pályázatokat gyakorlatilag nem támogathat, nem látta értelmét, hogy tag maradjon.

Már aláírta a kinevezési okmányt, amikor ismertették vele a ­1203/2011-es kormányrendeletet, amelynek értelmében „az egész estés játék-, dokumentum- és animációs filmek, továbbá a kísérleti filmek és vizsgafilmek gyártása kizárólag a Magyar Nemzeti Filmalap Közhasznú Zártkörűen Működő Részvénytársaságon keresztül támogatható”.

Kende János Facebook-bejegyzésében megjegyezte: 2003–2011 között a Filmművészeti Kollégium tagja, több periódus alatt elnöke volt. A kollégium költségvetése korábban 300 millió forint volt, most százmillió.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.