Lemondott Balatoni Monika

Felmentését kezdeményezte Balatoni Monika, a velencei biennále magyar nemzeti biztosa, tudatta a hírt a magyar biennáleiroda. A döntést nem indokolták.

Balatoni Monika tavaly november óta látta el megbízatását, Gulyás Gábort váltva. Korábban a külügyminisztériumban a kultúrdiplomáciáért felelős államtitkári pozíciót töltötte be Navracsics Tibor minisztersége alatt, Szijjártó Péter, az új külügyminiszter azonban nem kívánt együtt dolgozni vele.

Biennálebiztosi kinevezése ellen novemberben képzőművészek, kurátorok egy kisebb csoportja tiltakozott, mivel szerintük Balatoni Monika nem kompetens a korábban képzőművészeti szakemberek által viselt pozíció betöltésére. Azaz nem ért a képzőművészethez. Bojkottfelhívásuk ellenére a Balatoni Monika vezette irodának sikerült Cseke Szilárd és German Kinga személyében alkalmas kiállító művészt találnia a májusban megnyílt 56. Velencei Biennále magyar pavilonjába.

Balatoni Monika
Balatoni Monika
Reviczky Zsolt

A biztosi kinevezése körüli tiltakozás ellenére működése tíz hónapjában látszólag konfliktusmentesen vitte a biennáleügyeket. Irodáját januárban áthelyezték a szentendrei Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-től a Ludwig Múzeumhoz, abban a reményben, hogy a Ludwig szakembereivel és nemzetközi kapcsolatrendszerével szakmai és elméleti hátteret biztosít majd munkájához. De a Ludwig Múzeum vezetőjével, Fabényi Júliával mindvégig koncepcionális nézeteltéréseik voltak.

Balatoni ugyanis szélesebb alapokra kívánta helyezni a magyar biennále-részvételt: a képzőművészeti és építészeti biennálékon túl fontosnak tartotta a gyermek-, a színházi és a zenei biennálékon való megjelenésünket is, és elkezdte ennek megszervezését. Lemondásának okait lapunknak nem kívánta indokolni.

Ezek között lehet a velencei magyar pavilonnál a hazai migrációs politika ellen az ex-krétakörös Gulyás Márton vezette, magát #fencefor europe-nak nevező csoport által néhány nappal ezelőtt rendezett demonstráció éppúgy, mint az, hogy a Ludwig Múzeum igazgatója Balatoni Monika bevonása nélkül hirdette meg a jövő évi Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále magyar kiállításának pályázatát az elmúlt napokban. Arra a kérdésünkre sem kaptunk választ a lemondott biztostól, hogy ki veheti át a helyét a poszton, illetve nem beszélt arról sem, hogy hol folytatja pályafutását. Felmentése szeptember végétől léphet érvénybe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.