Legendákkal indul a World Press Photo kiállítás

Az elmúlt 60 év legendás sajtófotóit bemutató tárlat kíséri az idei World Press Photo-kiállítást a Néprajzi Múzeumban.

Révész Tamás, a kiállítás főszervezője a csütörtöki megnyitó előtti sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt 60 év fődíjas képeiből összeállított válogatás izgalmas visszatekintés a második világháború utáni világtörténelemre.

A tavalyi World Press Photo egyik díjnyertes képén szíriai lázadók mentik egyik megsebesült társukat Damaszkuszban. A meglőtt férfi később belehalt sérüléseibe.
A tavalyi World Press Photo egyik díjnyertes képén szíriai lázadók mentik egyik megsebesült társukat Damaszkuszban. A meglőtt férfi később belehalt sérüléseibe.
Goran Tomasevic / Reuters

"A kezdetekkor mindössze néhány száz képpel pályáztak a fotósok, ma százezres nagyságrendnél tartunk. A díjazott képeket már világszerte több mint 100 városban mutatják be, a kiállításokat tavaly 3,5 millióan látták" - jelezte Révész Tamás a World Press Photo által megtett utat.

A szeptember 25. és október 25. között látogatható budapesti World Press Photo-kiállításon az elmúlt év eseményeiről szóló díjazott képek láthatók, amelyeket 5692 fotóriporter csaknem 100 ezer beküldött fotójából válogattak ki. Révész Tamás úgy vélte: aki megnézi a kiállítást, az egészen biztosan a másik ember iránti nagyobb empátiával fog távozni.

A tárlatot a 60 éves jubileumi kiállítás mellett egy másik kísérő kiállítás is gazdagítja: az emeleti díszteremben egy magyar fotóriporterekből álló csoport, a Pictorial Collective mutatkozik be. A kollektívát 11, számos nemzetközi és magyar díjjal elismert fotóriporter alkotja, köztük Mohai Balázs, az MTI/MTVA fotóriportere, akinek több fotója is látható a kísérő tárlaton.

Révész Tamás hozzátette: az idei World Press Photo-kiállításhoz kiváló katalógus készült. "Egy nagyszerű fotóalbum, az utóbbi 10 év legjobb katalógusa" - fogalmazott a múzeum könyvesboltjában megvásárolható kötetről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.