Lecsaptak a franciák Reisz Gáborra

A cannes-i filmfesztivál által szervezett „Résidence” program keretében készíti elő Reisz Gábor, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című film rendezője következő játékfilmjét Párizsban.
Az öt hónapon át tartó párizsi programmal a francia szervezők 2000 óta évről évre komoly szakmai támogatást kínálnak a fiatal tehetségek pályakezdéséhez, első és második játékfilmjük előkészítéséhez. A március 2-án kezdődő szakmai programra mindössze hat fiatal rendező, köztük Reisz Gábor kapott meghívást. A párizsi „Résidence" programon az alapítás évében Iványi Marcell, majd Mundruczó Kornél, Faur Anna és legutóbb Nemes Jeles László magyar filmrendezők vehettek részt.

Reisz Gábor rendező-forgatókönyvíró-zeneszerző (korábbi rövidfilmjei: Valakinek a valamije, Külalak, Nekem Budapest) VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című első játékfilmje elsöprő kritikai és közönségsiker volt. A Filmalap támogatásával készült diplomafilm világpremierje a Karlovy Vary-i filmfesztiválon volt nyáron, majd többek között Palics, Cottbus, Szófia és Vilnius filmfesztiváljai tűzték, illetve tűzik műsorukra.

November végén a torinói filmfesztivál zsűrijének különdíját és a közönségdíjat is elnyerte Reisz Gábor alkotása. A rangos olasz fesztivál hivatalos díjai mellett a diákzsűri a legjobb forgatókönyv trófeájával jutalmazta a magyar alkotást, továbbá a Torinosette című újság olvasóinak közönségdíját is Reisz Gábor alkotása kapta. A napokban a nyugat-szibériai Hanti-Manszijszkban a „Spirit of Fire” nemzetközi filmfesztivál Bronz Tajga díját nyerte el a magyar diplomafilm.

A Proton Cinema és az SZFE koprodukciójában készült VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmet az októberi hazai mozibemutató óta több mint 50.000-en nézték meg, ezzel az év egyik kiemelkedő magyar filmsikere lett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.