Le akarták nyúlni az 1800 éves izraeli szarkofágot

Regényes körülmények közepette 1800 éves szarkofágot találtak a hatóságok Askelonban, egy építkezésen. Az Izraeli Régészeti Hivatal (IAA) műkincstolvajok elleni osztálya szerint  ez az egyik legértékesebb Izrael területén valaha talált kőkoporsó.

A leletre építőmunkások bukkantak, akik durván megsértve kiásták a földből, majd elrejtették a műkincset. Miután traktorral kiemelték a földből, elhatározták, hogy eldugják a kőkoporsót. Ezért fémlemezek alá helyezték és leöntötték betonnal, hogy eltüntessék nyomait

A The Jerusalem Post című angol nyelvű újság honlapja szerint az askeloni rendőrség törvénysértésekről érkező hírek miatt szerda éjjel rajtaütésszerű vizsgálatot tartott az építkezésen. A biztonságiak öt alvó hebroni palesztin építőmunkásra bukkantak, akiket a helyszínen őrizetbe vettek.

A régészeti hatósághoz került kemény mészkőből faragott szarkofág két tonna súlyú, két és fél méter hosszú, és minden oldalát domborművek díszítik. A magas színvonalú díszítés gazdagságot jelez, és a motívumokból ítélve valószínűleg nem zsidó halottat rejtett a síremlék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.