galéria megtekintése

Lauren Bacall halálára: Legendává vált

1 komment


Fáy Miklós

Valahányszor azt mondták Lauren Bacallra, hogy legenda, ő csak a vállát vonogatta. A legendák halottak.

Lauren Bacall 1965-ben
Lauren Bacall 1965-ben
MTI/AP

Ami azt illeti, szerintem mindig félreértették az ő legendáját, arról beszéltek, hogy egy különös, szép lábú, elképesztő hangú nő az ujja köré tudta csavarni az idősödő szívtiprót, Humphrey Bogartot. Nekem ez a történet mindig arról szólt, hogy tessék, soha nem száll el az esély, az uborkafejű, aránytalan testalkatú Bogart magába tudott bolondítani egy nála 25 évvel fiatalabb szépséges, és intelligens lányt. Csak ezt a férfiasság dolgot kell nyomatni az életben, és jönnek a lányok, asszonyok. Igaz, Bacall volt a választó, a Casablancát a moziban nézve már kiszemelte magának a főhőst.

 

Az ő szerelmük ennek megfelelően filmmel kezdődött, a Gazdagok és szegények forgatásán. Egymásba szerettek, ami Bogart esetében igazán érthető, de igazán bonyodalmas is, hiszen családja volt. Megpróbált hozzájuk visszatérni, de reménytelen volt az eset. 12 évig tartott a házasság, Bacall esetében pedig gyakorlatilag életfogytig, nincs cikk és nincs most nekrológ, amely ne ezt emlegetné, és ne a közös filmeket. Pedig Bogart 1957-ben halt meg.

Bacall hírhedt volt saját jogon is, egy ismert fényképen ő ült Truman (akkor még) alelnök mellett a zongorán, miközben a férfi a pianinót csépelte. 1945 februárja volt, Amerikában már vidámak voltak. Néha az ember elcsodálkozik, hogy lehet, hogy a természet és társadalom gondoskodik egy különleges, izgató példány esetében a megfelelésekről. Bacall szeme, pillantása, termete, lába, de még a neve is…

Na jó, a neve nem. Laurennek csak azok hívták, akik nem ismerték, mindenki másnak Betty volt, a Laurent az első filmjéhez kapta. Meglepő módon Bacall sem volt, amikor a szülei elváltak, akkor vette föl anyja leánykori nevének, a Weinstein-Bacalnak a második felét. A hangja sem volt teljesen az övé, szándékosan mélyítették, hogy dögösebb legyen a filmeken. A pillantása pedig szintén filmes termék, annyira remegett a kamera előtt, amikor meg kellett gyújtania a cigarettáját, és aztán a gyufásdobozt lazán visszadobni Bogartnak, hogy rájött: az a megoldás, ha leszegi az állát, akkor legalább a feje nem rezeg. Igaz, hogy így alulról kellett néznie mindenkire, de ettől megvadult a világ.  

1957 és Bogart halála után még ötvenhét év következett. Színházban és filmen, játszotta a Kaktusz virágát és Barbra Streisand mamáját, az életben játszotta az özvegyet, aki átmenetileg Sinatrával vigasztalódott, és kevésbé átmenetileg Jason Robards-szel, aki a Volt egyszer egy Vadnyugatban Cheyenne-t játszotta. Ez a házasság már rövidebb ideig tartott.

Lauren Bacall pedig élte az életet, mosolyogva kibírta, hogy nem kapja meg az Oscart, mert Juliette Binoche lett a választott, nem panaszkodott, mert nem is volt mire. Filmek, tévéfellépések; az élete szép volt, a karrierje talán lehetett volna még szebb. A Dakota házban élt New Yorkban, ahol Leonard Bernstein és John Lennon, két másik legenda. A legendák halottak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.