galéria megtekintése

Látó figyelmeztette Reviczky Gábort, ezért hagyja ott a Nemzetit

6 komment


Bárkay Tamás

Csökkentenie kell a rá nehezedő terhelést – javasolták Reviczky Gábornak, aki megfogadta a tanácsot és a szabadúszást választotta a Nemzeti Színház helyett.

Amint arról kedden beszámoltunk, Reviczky Gábor 42 év után elhagyja a színházi kötött pályát. A Nemzeti Színház társulatának tagja kilépett futó szerepeiből, és szabadúszóként folytatja pályáját - számolt be kedden a NOL. A Kossuth-­ és Jászai Mari-díjas színész döntése okáról szólva lapunknak elmondta: májusban találkozott egy látóemberrel, aki figyelmeztette, hogy korábban két infarktust is kihordott lábon, jobb lesz, ha csökkenti a rá nehezedő terhelést.

Reviczky Gábor
Fotó: MTI

Reviczky Gábor komolyan vette a hallottakat, és szakorvoshoz fordult, aki igazolta a látomást: valóban volt két enyhébb szívrohama, még 1998-ban és 1999-ben, mint a művész utóbb rekonstruálta, mindkettő az 51-es úton, a szigethalmi kanyarban történt, vezetés közben, meg is kellett pihennie utánuk. Orvosa azt javasolta, hogy csökkentse a munkájával járó stresszt. Valóban nagy volt a nyomás a Nemzetiben, az utóbbi három évben hat bemutatója, és rengeteg próbája volt – mesélte. Kérdésünkre határozottan jelentette ki: semmiféle konfliktusa nem volt a Nemzeti Színház vezetésével, sőt kimondottan barátságos hangulatban váltak el.

 

A közelmúltban különösen torlódtak az események a színművész körül: járt Kazanyban az Isten ostora című előadással, majd rá egy nappal a POSZT-on játszott a Don Quijotéban, két nappal később az erdélyi Mikházán lépett fel megterhelő próbákat követően. A tizenegy órás út után, az évad végén döntött úgy, hogy nem hosszabbítja meg szerződését. „Hatvan­nyolc évesen úgy érzem, hogy már nem a pillanat művészetét részesíteném előnyben, hanem a maradandót” – összegzett, elsősorban filmes munkásságára utalva.

Don Quijote nem folytatja szélmalomharcát
Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Három készülő filmben is komoly szerepet kapott. Az egyik az Amerikában élő Csupó Gábor mozija, a hetvenes-nyolcvanas évek slágereinek világát megidéző, egymilliárdos támogatással készülő és 2017-ben vászonra kerülő Pappa Pia, amelyben csavargót játszik, a másik Vitézy László Csandra szekere című produkciója – a Lakatos Menyhért novelláiból készült moziban egy cigány embert alakít. A harmadik az RTL Klubnak készülő A mi kis falunk című tévésorozat, amelyben állatorvost alakít.

Ha a forgatásoknak vége, Clint East­wood, Gene Hackman, Jack Nicholson, Robert de Niro és Morgan Freeman magyar hangja a megszokott intenzitással folytatja a szinkronizálást is. Elárulta, hogy hívták más színházba, de sehová nem akar szerződni, és kérdésünk nyomán elmondta azt is, hogy sosem dédelgetett színház-igazgatói ambíciókat.

Reviczky Gábor

A 67 éves színész a kaposvári ­Csiky Gergely Színházban kezdte pályáját. Dolgozott a Miskolci Nemzeti Színházban, a Debreceni Csokonai Színházban, a Kecskeméti Katona József színházban és a Vígszínházban. 2013-tól a Nemzeti társulatának tagja volt. A fanyar humorú, egyedi orgánumú művészt számos emlékezetes filmszerepben láthatjuk, világsztárok magyar hangjaként hallhatjuk. Kossuth- és Jászai-díjas.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.