galéria megtekintése

Lara Fabian, gyere máskor is!

3 komment


Doros Judit

A rajongásnak olyasfajta formájával lehetett találkozni a keddi Aréna-beli Lara Fabian-koncerten, ami eltér minden eddig látott vagy ismert énekes-rajongói viszonytól. A belga-olasz énekesnőt eleve egy nem koncertszervezésből élő civil tisztelője hívta meg Magyarországra, ahogy arról lapunk már a koncert előtt beszámolt.

Mintha valami családi ünnepre gyűlnénk össze, csak egy kicsit többen vagyunk a szokásosnál. Úgy ötezren. Mint családi ünnepségeken szokás, sokan ajándékot is hoznak. Egy olasz csoport majd minden tagjánál hosszú hófehér csokor és rózsaszín plüsselefántok. Angyali ruhába öltözött ötévesforma kislánynál maci. Őt később a színpadon is viszontlátjuk, Viktóriának hívják, Prágából jött a szüleivel, s ahova tudja, követi kedvencét, hogy odabújhasson hozzá, puszit nyomhasson az arcára, s persze adhasson neki még egy macit.

Lara Fabian Kanadában élő énekesnő a Papp László Budapest Sportarénában, április 26-án
Lara Fabian Kanadában élő énekesnő a Papp László Budapest Sportarénában, április 26-án
Mohai Balázs / MTI

Bensőségesebb a rajongás a szokásosnál. – Húsz perc és zokogni fogtok – mondja a többieknek egy vagány, fekete bőrcuccba öltözött huszonéves lány, és barátnői nem tiltakoznak, hogy ugyan menj már, hanem bólogatnak. Bizony, mi zokogni fogunk, de legalábbis sok-sok percen át befelé nyeljük a könnyeinket. Mikor édesanyja ősz hajáról énekel, és a fotókon felvillanó elmúlt arcok közül utoljára ő jelenik meg, majd arcuk egybeolvad. Mikor lányáról, Lou-ról írt dalát minden anya és apa közös dalaként aposztrofálja. Mondhatnánk, hogy mindez afféle csajos, érzelgős, szívfacsarós, de akkor mit kezdjünk a közel s távolabb látott megrendült férfiarcokkal, a lággyá varázsolódott kemény vonásokkal?

 

De van idő egy kis humorra, fricskára is. Fekete zakóról aranyszínűre vált, s megígéri, hogy több ruhadarabot nem fog levetni, miközben ezt is végtelen szeméremmel teszi. Zanzásított ABBA-slágerekben foglalja össze, kislányként miről ábrándozott, s úgy táncol közben, mint egy tini.

Van idő komolyabb dalokra is. Arról, hogy toleránsnak és együttérzőnek kell lenni. Meleg párok fotói, idős emberek, szülők és gyerekek intim, önfeledt pillanatai festik alá a dalt, amit vastaps kísér. Sokan kapaszkodnak az énekbe, ami arról szólt, hogy saját magunk legyünk saját magunk legjobb barátai, vagy hogy ne szégyenkezzünk, ne legyen bűntudatunk, amiért azok vagyunk, amik vagyunk, bármilyenek legyünk is.

Először koncertezett Budapesten a belga-olasz énekesnő, akiért egy egész világ rajong, s akit nálunk eddig csak kevesen ismertek. Ma Vie Dans la Tienne – Életem a tiédben című lemeze az eddigieknél is őszintébb és közvetlenebb – mondjuk, miközben azt gondoltuk, hogy már az eddigiek is szokatlanul őszinték és közvetlenek voltak, s remélni sem mertük, lehet ezt még tovább fokozni. Pőrén áll előttünk egy nyakig begombolkozott ember, s azt énekli, szeret bennünket, s visszaénekeljük, hogy mi is szeretjük őt.

Mert nem szeretni lehetetlen.

S miként egy jól sikerült családi összejövetelen, a végén képzeletben átöleljük, az arcára nyomunk két puszit, s azt mondjuk neki: gyere máskor is, nálunk itthon vagy.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.