Élettel gyógyító

A saját életéből merít, amikor a születési károsult gyermekek szüleinek ad erőt. Schultheisz Judit mosolyokból töltődik fel, hogy a könnycseppeket is könnyebben el tudja viselni.

Harmadik gyermekének születése örökre megváltoztatott mindent. Túlhordott gyermek volt, akit rossz szülészeti döntés miatt nem császármetszéssel segítettek világra. Újra kellett éleszteni, és felkarbénulást szenvedett el, mert a karidegfonatot kiszakították a gerincvelőből. Azt mondták, hogy súlyos mozgássérült lesz, a jobb keze össze fog zsugorodni, nem tudja majd használni. Ehhez képest Schultheisz Judit huszonkét éves lánya nemsokára diplomázik, és ma is a jobb kezével ír.

Ezt az életet kapta a doktornő, és nem tudja, milyen lenne másként. A férjével eltervezték, hogy nagy családjuk lesz, építenek egy nagy házat, és mindenki együtt él majd. Nem lehetett kitalálni, hogy hirtelen jön egy feladat, amelyet meg kell oldani - és ebben anyaként ráadásul egyedül marad.

Orvoscsaládban nőtt fel. A nagybátyja egészségügyi miniszter volt, az édesapja háziorvos, a nővére gyerekorvos. A férje kardiológusként dolgozott, csoporttársak voltak az egyetemen, és már a tanulmányok alatt született két gyermekük. Schultheisz Judit a diploma megszerzése után az I. számú Gyermekklinikán helyezkedett el, ott lett várandós a harmadik gyermekkel, aki végül sérülten született. Negyedik gyermeke koraszülöttként érkezett a világra.

Amikor Dalma lányával kezelésekre járt, rájött, hogy ezek inkább a módszerekről szólnak, nem pedig az ő gyermekéről. Elkezdte hát figyelni, mi a leghatékonyabb a lányának: ami kedves is, de közben pontos terápiát biztosít. A saját gyermekével kezdett hosszú tanulási folyamatba, és közben képzésekre járt, szakirodalmat olvasott. Bizonyos terápiás elemeket a vízbe, egyes gyakorlatsorokat pedig a saját testére adaptált. Az asztalról áttette a lányát a testére, és ott végezte ugyanazokat a mozdulatokat; ettől a gyermek boldogabb, a terápia hatékonyabb lett.

Észrevette, hogy az ő lánya jobban fejlődik, mint a hasonló problémákkal küszködő gyermekek. Amikor kontrollra járt, a többi szülő megkérte: mutassa meg, mi a gyorsabb fejlődés titka. Ő pedig megmutatta.

Egyre több szülő kereste meg Schultheisz Juditot. Amikor a férje ügyeletből fáradtan hazatért, mindig tele volt a ház gyerekekkel. Azt javasolta a feleségének, hogy próbáljanak meg alapítványt létrehozni: így született 1990-ben a Gézengúz Alapítvány. Már csak egy eszköz hiányzott a - főként az egyensúly-érzékelésre ható - rehabilitációs programhoz: ez lett a Gézengúz Gömb. Az orvosnő férje segített megvalósítani az ötletet, amely szabadalommá is vált. A gömb továbbfejlesztett változata, a Huple ma már hivatalosan bejegyzett orvostechnikai eszköz, amelyhez a Semmelweis Egyetemen külön képzést dolgoztak ki.

Egy bölcsőde elhagyott részét adta át neki 1991-ben a harmadik kerületi önkormányzat, hogy elkezdhesse a gyermekrehabilitációt. Egy közeli szállodában belevágott az úszásterápiába is, amelyet az otthoni kádban fejlesztett ki. Sok kolléga csatlakozott hozzá, és olyan csapat alakult ki körülötte, amely mélyen hitt a családközpontú terápiában. Később Schultheisz Judit külföldön tanulmányozott hasonló intézeteket, és 2000-ben elérkezett a budakalászi Cseppek Háza alapkőletétele. 2004-ben nyílt meg az új gyermekrehabilitációs központ, ahol főként csecsemőkkel, azaz kis cseppekkel foglalkoznak. A víz, tehát a cseppek minden terápiás eseményben kiemelt szerepet kapnak. És a ház felépítéséhez is cseppenként sikerült összeszedni a forrásokat; tárgyi adományokként, ha úgy tetszik, szeretetcseppenként érkeztek a bútorok, a lámpák, a képkeretek.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Négy kisgyerekkel maradt egyedül Schultheisz Judit, amikor a férje 1992-ben autóbalesetben meghalt. A gyermekek kiskoruktól kezdve hihetetlen küzdelmet láttak: a családfenntartásért, a sérültekért, az alapítványért. A doktornő immár huszonhét éves fia közgazdász, ő biztosítja a Cseppek Háza informatikai hátterét. Huszonöt éves lánya gyógypedagógus lett, és szintén sérült gyermekekkel foglalkozik. A sérülten született, huszonkét éves lánya végzős pszichológushallgató, huszonegy éves lánya környezetmérnöknek készül.

A férje halála után Schultheisz Judit nehezen tudott visszatérni a munkájához. Arra kérte egy általa kezelt hipotón kisgyerek, Dávid szüleit: ne kérdezzenek semmit, csak annyit engedjenek meg, hogy leüljön a szobában. Nézte a gyereket, és arra gondolt, hogy ezt nem szabad feladnia, Dávidnak fel kell tudni állni. Aztán elment az uszodába, és amikor a víz alól mosolyogva jöttek fel a gyermekek, ő felkelt - és dolgozott tovább. Ma is elfárad és elszomorodik néha; ilyenkor odamegy a medencéhez, és néhány perc kell csupán, hogy erőt merítsen a gyerekek mosolyából.

Nagyon átérzi Schultheisz Judit a szülők lelki folyamatait, és ez bizony megnehezíti a dolgát. De úgy érzi: ha annyit át tud adni, hogy a fogyatékosság nemcsak tragédia lehet, hanem öröm, csoda, a családi kohézió ereje is, akkor már nem dolgozott hiába. Olyan lelki gazdagságot adnak a sérült gyermekek, amelyet a gondtalanul, egészségben cseperedő családok talán sosem élhetnek át. Büszke a Gézengúz Alapítvány vezetője, hogy a hozzájuk járó családokban nagyon kevés a válás, noha az efféle nehézségek gyakran felőrlik a szülőket.

Győrben is találkozott 1993-ban egy gyógytornásszal, akit megragadott az új módszer. Először a helyi kórház tornatermében, azután egy kis lakásban kezdtek, és ott is megszületett egy lelkes csapat. Most már Győrben is a budakalászihoz hasonló, kétszázhúsz négyzetméteres intézményük működik. A legfontosabbnak Schultheisz Judit azt tartja, hogy munkatársaival életmódot és minél több örömet nyújtsanak a családoknak, a terápiás modelljükbe beillesztve - bár az ehhez szükséges pénz előteremtése állandó gyötrelem.

Minden orvos hozzászokott ahhoz, hogy ő segítsen: kiveszi a mandulát, beadja az injekciót, és a beteg máris jobban van. Csakhogy a sajátos nevelési igényű gyermekeknél másként működik a dolog. Az orvosnak le kell mondania arról az "önzésről", hogy ő gyógyít, és a tudását szinte észrevétlenül kell átadnia a családtagoknak, hogy a gyógyulás sikere is az övék legyen. S amikor a korábban kezelt gyermekek már a saját gyerekeikkel látogatnak vissza, Schultheisz Judit meggyőződhet arról, hogy megvolt az értelme minden egyes könnycseppnek.

Schultheisz Judit
Schultheisz Judit
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.