Híd-ember Pozsonyból

Mostanság, amikor a nacionalizmusok, általában Közép-Európában, tehát a szlovák és a magyar közegben is egyre lármásabbak, szükségszerűen idézzük azokat, akik tárgyszerűen nyilatkoznak. Higgadt hangjuk talán nem olyan szenzációs, mégis mellőzhetetlen. Azért is, mert ők nem a konfliktusok, hanem az értelmes párbeszéd emberei. Miként Rudolf Chmel, aki a közelmúltban ünnepelte hetvenedik születésnapját és ahogyan akadémiai körökben ez szokásos - tisztelői, barátai egy vaskos, ötödfélszáz oldalas, szlovák nyelvű kötettel ismertették és ismerték el vagy ötven esztendős tevékenységének eredményeit.

Hatvannál többen szerepelnek a soknyelvű pozsonyi kiadó, a Kalligram által gondozott kötetben: négy nemzet, a cseh, a magyar, a lengyel, és persze a szlovák demokratikusan gondolkozó tudósai, politikusai. Petr Pithart cseh politológus, volt szenátusi elnök, exminiszterelnök, jelenleg szenátor épp úgy megtalálható a kötet szerzői között, mint Adam Michnik, a Gazeta wyborcza főszerkesztője, vagy éppen Esterházy Péter, Konrád György, Nádas Péter, Tőzsér Árpád, valamint Dusan Kovác, a Szlovák Tudományos Akadémia alelnöke, ismert történész, vagy Ladislav Ballek, Chmel nemzedékének egyik legjobb prózaírója. Ők voltaképpen Közép-Európa szellemi térképét rajzolják meg. Egy valóban európai Közép-Európa megteremtése érdekében. "Az integráció szükségességét hirdető gazdasági-biztonsági-politikai nyilatkozatok ellenére hiányzik az egységes Európa eszméjének szociálpszichológiai és főleg kulturális megalapozottsága, holott már több mint fél évszázada építik" - állapította meg egyik esszéjében maga a jubiláns, akit bízvást nevezhetünk valóságos híd-embernek.

Szaktudósként kezdte pályafutását, a szlovák romantika kutatása szükségszerűen vezette el a szlovák-magyar kapcsolatok rendszeres kutatásához, innen pedig eljutott a kapcsolatok gyakorlati építéséhez. Erről tanúskodik másik új könyve, válogatott tanulmányainak több mint hatszáz oldalas kötete. Romantizmus a globalizmusban - ez a szlovák könyv címe, de talán az alcím kifejezőbben utal a tartalomra, illetve Chmel kutatásainak lényegére: "Kis népek - nagy mítoszok". E tanulmányok közül sok magyarul is olvasható. A tudós eredményei pedig lassan-lassan beépülnek a szlovák és a magyar köztudatba is.

Amikor a rendszerváltás után a csehek és a szlovákok közös állama megszűnt létezni, éppen budapesti csehszlovák nagykövet volt. A pilzeni születésű tudósnak Prága felajánlotta a budapesti cseh nagykövet posztját. Az akkori szlovák kormányfő, Vladimír Meciar viszont rövid úton kirúgta, és szürke személyeket küldött a helyére. Rudolf Chmel azonban tudta, hogy nem a meciarok határozzák meg a nemzeti hovatartozását és értékrendjét. Megmaradt tehát szlováknak, aki mind a cseh, mind a magyar társadalomban hiteles közvetítő lehetett. Máig az. Két új, Magyarországon ugyancsak kiemelt érdeklődésre számot tartó kiadvány kapcsán is érdemes emlékeztetnünk erre a pozsonyi jubileumra.

Rudolf Chmel
Rudolf Chmel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.