Keith Emerson a mában él

Ha egy lakatlan szigetre költözve csupán egyetlen lemezt vihetne magával, Bach Máté passióját választaná. Pedig Keith Emerson, a progresszív rock úttörő egyénisége, az Emerson Lake and Palmer trió alapítója hatvannégy éves korára korántsem távolodott el a populáris zenéktől. Legújabb albuma - az ELP feloszlása óta tartó csendet megtörő - Keith Emerson Band Featuring Marc Bonilla friss, naprakész rockot tartalmaz.

Emerson új lemeze magyar vonatkozással is bír. A DVD-vel kiegészített kiadáson hoszszabb blokk szerepel abból a sodró lendületű paksi koncertfelvételből, amelynek részletei korábban már kikerültek a YouTube-ra, és amelyről a kommentáló nézők közül többen azt írják: "Mi szükség van arra, hogy valaha is újra összeálljon az ELP, ha Emersonnak ma ilyen erős zenekara van?"

- Egyetértek azokkal, akik szerint semmi szükség arra, hogy összejöjjön a régi trió. Az új társaság Magyarországon felvett és most kiadott műsora azért jobb, mert sok benne a rögtönzött részlet. Az ELP-vel sosem volt lehetőségem eltérni a megírt anyagtól, ott mindig hangról hangra ugyanazt játszottuk. Éppen az az élmény nem adatott meg a közönségnek, ami most igen, és amely mindig is az élő koncert hozzáadott értékét jelenti - vagyis hogy állandóan változik a zene.

A Keith Emerson Bandet alkotó zenészek többsége az Emersonét követő generációból került ki. A hetvenes évek első számú billentyűsvirtuóza, akinek játéka a magyar V'73, a Panta Rhei, sőt egy időben az Omega orgonistáit is inspirálta, úgy gondolja, a mai harmincas zenészek és a régiek között technikai tudás tekintetében ugyanolyan nagy a különbség, mint például atléták különböző nemzedékeinek képességei között.

- Jóval felkészültebb szakmailag az új korosztály. Annak idején el sem tudtam volna képzelni, hogy amit az ELP-nek írtam, mások is el tudnák játszani. Sok próbába és türelembe került, hogy az akkori partnereim elő tudják adni a szerzeményeimet. A mostaniakkal való munkában ez gyorsan megy. Persze hatalmas előny, hogy mind az ELP zenéjén nőttek fel, nem kerül tehát nagy erőfeszítésbe megértetni velük, miről is szól a zeném. Tudják, honnan jövök, és arról is vannak elképzeléseik, merre kell mennem.

A hatvannégy éves Emerson ugyanakkor gyorsaság tekintetében nem tartja fontosnak versenyt tartani a fiatalabbakkal. - Technikailag menne, hisz ha akarok, ma is ugyanolyan gyorsan játszom, mint korábban. Ma már azonban az érzékenységre, a részletek kidomborítására figyelek oda. Nem vagyok türelmetlen, szeretem kidolgozni a darabokat. Versenyezni különben sem szeretnék senkivel.

Noha a lemezen közreműködő amerikai zenészek befolyása alatt Emerson gyakran jóval dinamikusabban és feszesebben játszik, mint valaha, a tartalom és a hangzás gyakorlatilag nem változott. Új szerzeményeire ma is a kortárs zene, valamint Gershwin, Erik Satie és a blues van a legnagyobb hatással. A lemezt hagyományos módszerével készítette: - Ceruzával írtam meg a kottát, és a zenekar gitáros-énekese, Marc Bonilla stúdiójában dolgoztuk ki, illetve vettük fel az anyagot. Steve Porcaro, a Toto tagja tanácsára nem modern, hanem hagyományos billentyűs és dobhangzásokat használtunk. Ettől lett élő a megszólalás.

Emerson szerint karácsony táján kerülnek ki honlapjára a lemez promóciós turnéjának európai dátumai, és Magyarország magától értetődően a listán szerepel majd: - Imádunk oda menni. Amikor legutóbb ott jártunk, nagyon jó volt a koncert. Most azonban még jobbak vagyunk a színpadon. A zenekar energiaszintje, túlzás nélkül állíthatom, jelenleg kétszáz százalékkal magasabb.

Emerson zenekara új lemezével is eljön Magyarországra
Emerson zenekara új lemezével is eljön Magyarországra
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.