Paradicsomos rozsos kenyér
ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 20 perc
KELESZTÉS: 60 perc
SÜTÉSI IDŐ: 45 perc
HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE: 150 ml paradicsompüré, 2 gerezd fokhagyma, 3 tk szárított bazsalikom, 10 db szárított paradicsom, 1 zacskó élesztőpor, 1,5 dl víz, 200 gr finomliszt, 100 gr teljes kiőrlésű rozsliszt, 2 kk tengeri só
Az élesztőport egy pohárba 1,5 dl meleg vízbe szórjuk, állni hagyjuk 5 percig.
Egy kisebb forralóedényben a paradicsompürét, bazsalikomot és a fokhagymát felforraljuk, elkeverjük, majd hozzáadjuk a feldarabolt szárított paradicsomot és az élesztőt.
A lisztet egy edényben elkeverjük a paradicsomos élesztővel, jól összedolgozzuk, majd egy kilisztezett felületen 10-15 percig gyúrjuk, hogy egységes szép felületű kenyértésztát kapjunk.
Minden oldaláról megolajozzuk, majd egy előre kiolajozott kenyérsütőformába helyezzük. Frissen tartó fóliával lefedjük, meleg helyen kelesztjük kb. 50-60 percig.
A előmelegített (200 °C) sütőben 45 percig sütjük, addig, amíg ütögetésre nem kong egy kicsit.
Miután megsült, konyharuhával letakarva langyosra hűtjük, majd fólia alatt hagyjuk teljesen kihűlni, hogy finomra puhuljon.