Sonnenschein-ház, Rocky-szobor

Magyar viszonylatban ritkaságnak számít, ami a ferencvárosi Bokréta utca 15. számú házzal történt. Nem az, hogy szerepet kapott Szabó István filmjében, A napfény ízében, mert sok pesti házzal előfordul, hogy ezt-azt forgattak benne.

Ez még önmagában nem volna olyan különös. A Bokréta utca 15. azonban úgy is maradt, ahogy a filmben megjelent. Otthagyták rajta a díszletesek által odafestett "Emmánuel Sonnenschein & Tsa Liqeur - 1870" feliratot s azt a néhány új homlokzatelemet is, amelyet a "napfényesítés", vagyis a csinosítás végett szereltek fel.

A forgatásnak már tíz éve, s a díszlet kiállta az idő próbáját. Sőt idén nyáron, amikor az önkormányzat a pincétől a padlásig felújította a házat, megtartotta a filmbeli homlokzatot. Így hát a Ferenc térre néző, egyemeletes épület most már biztosan Sonnenschein-ház marad, így válik Budapest kuriózumainak egyikévé. Egy lehetséges mozis zarándokhellyé.

Hasonló esetről itthon alig lehet hallani. A legismertebb talán a Pilisborosjenő határában felépített "egri vár", ahol épp negyven évvel ezelőtt forgatta Várkonyi Zoltán az Egri csillagokat. Bajer Tamás díszlettervező kőből épült álvára kirándulások célpontja lett, és sajnos eléggé tönkre is ment.

Ezenkívül aztán szinte semmi. Hacsak azt nem említjük, hogy Kőszeg főterét, a Jurisics teret a Kísértet Lublón című filmhez kezdték halpikkelymintában kiskockakővel burkolni. A követ a város fizette, a munkát a filmesek, emlékszik Romvári József, az egykori díszlettervező. A kövezés folytatódott a forgatás után is: úgy, ahogy ők elkezdték. A díszletek egyébként hamar eltűnnek a városból, nálunk nincs díszletkultusz. Ahogy sztárkultusz sincs. Van, aki szerint ez a kettő össze is függ.

Legfeljebb apróságok menekülnek meg: így a "Nemecsek András úriszabó" felirat 2003-ban az "olasz" A Pál utcai fiúk forgatása után a VIII. kerületi Leonardo utca egyik ablakán. Az ott lakók évekig őrizgették, sőt Nemecsek-háznak nevezték miatta a házat, melyet később az önkormányzat lebontatott.

Fóton, a Mafilm telepén vannak ugyan díszletvárosrészek, ott a Notre-Dame, ott van Hamlet vára, ott vannak a Sorstalanság barakkjai, de ezek nem látogathatók, ahogy Etyeken sem a "Hellboy 2 - Az aranyhadsereg"-hez felépített díszlet-New York.

Ahhoz képest, hogy évről évre rengeteg film készül világszerte, maradandó nyomokat zömük csak a mozivásznon hagy. Talán a legmarkánsabb kivétel a philadelphiai Rocky-szobor. A történet gyökerei azonban még az emlékmű megszületése előtti időpontra nyúlnak: Sylvester Stallone Rocky, azaz az olasz csődör szerepében már az első filmben, 1976-ban felfutott a Philadelphia Museum of Art lépcsőin, így azt stílusosan elkeresztelték Rocky Stepsnek. Ezt még elviselték a városképvédelmi bizottság vezetői, de azt már nem, hogy a harmadik rész forgatása során, 1983-ban bronzszobrot emeltek a bunyósnak, és azt ott is "felejtették" a múzeum előtt. Érdekes módon az intézmény szerette volna, ha marad, mert sok turistát vonzott, ezért még a művészi értékek mellett is kész volt érvelni. A lényeg: a szobrot száműzték, majd a Rocky V. forgatása során visszavitték egy kis időre, de 2006-ban ismét visszatért, igaz, nem a lépcső tetejére, hanem a múzeumparkba.

Hasonlóan híres filmturisztikai célpont a máltai Popeye falu, más néven Sweethaven. Ha valaki még emlékszik: 1980-ban a Robin Williams főszereplésével készült családi film játszódott itt, akkor épült fel a díszletfalu, amely azóta komplex szórakoztató-központtá nőtte ki magát. Ha valaki pedig esetleg a tengerentúlra vágyna, Jordánia az első számú célpont, pontosabban a Wadi Rum nemzeti parkban található épületsor - azaz inkább kiégett romok és elszenesedett gerendák -, amely a David Lean rendezte Arábiai Lawrence egyik csatajelenetében játszott fontos szerepet. De Tunéziába is érdemes elmenni, egész pontosan a sivatag közepén a nagy semmibe. Ez ugyanis maga a Tatooine bolygó a Star Warsból. Ha pedig Hobbitfalva a célpont, irány Új-Zéland. Itt még aktív stábbal is lehet találkozni, mivel A gyűrűk ura egykori díszleteit is használja Guillermo Del Toro a Hobbit című, 2010-re ígért film forgatási munkálatai során.

Egy emlék A napfény ízéből: felirat a Bokréta utcai házon
Egy emlék A napfény ízéből: felirat a Bokréta utcai házon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.