A plüss Süsü jogai

Üzleti érdekellentét áll a Magyar Televízió animációs szerződéseinek nyilvánosságáért indított per hátterében - derült ki a Fővárosi Bíróságon tegnap tartott második tárgyaláson. Az eljáró bíró a hónap végére halasztotta az ügyben az ítélet kihirdetését.A pert a pécsi székhelyű Magyar Animációs Filmalkotók Egyesülete (MAFE) indította, hozzá társult a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nonprofit szervezet is. A felperesi oldal jogi képviseletét az utóbbi ügyvédje díjtalanul látja el.

A két szervezet azt kéri, hogy a bíróság állapítsa meg: a Magyar Televízió és a vele koprodukciós viszonyban álló Pannónia Filmstúdió (később Pannonfilm Kft.) által a hetvenes, nyolcvanas években készített olyan animációs filmsorozatok, mint a Mekk mester, a Tévé Maci, a Vízipók-Csodapók, a Mazsola Tádé vagy a Süsü, a sárkány szerződései közérdekű adatnak számítanak. Kéri egyúttal, hogy a közérdek alapján ezekbe tekinthessenek bele.

A köztévé és a ma már a Moképhez tartozó Pannóniafilm vitatja, hogy a szóban forgó szerződések közérdekűek lennének, mi több, arra hivatkoznak: azokban a szerzőijogtulajdonos számos személyes adata található meg, amelyeket az adatvédelmi törvény véd - tehát akkor sértenék a törvényt, ha a dokumentumokat kiadnák.

A tárgyaláson az alperesi oldalon arra is hivatkoztak, hogy a civil szervezetek "hátsó szándékkal" nyújtottak be keresetet, mert a MAFE törvényes képviselőjeként a perben részt vevő Németh György egyébként egy vállalkozás, a Négy International Kft. vezetője, akinek üzleti érdeke fűződik a tévédokumentumok kiadásához. Ezt az érintett nem is tagadta a tárgyaláson, az eljáró bíró azonban megjegyezte, ennek az adatok közérdekűségének elbírálásához semmi köze, és közérdekű adatokba bárki betekinthet, bármi legyen az indítéka.

Érdeklődésünkre Németh György elmondta: kft.-je bábfigurák gyártásával foglalkozik, és a kultikussá vált korábbi animációsfilm-figurák jó kereskedelmi lehetőséget kínálnak. Ehhez szeretné tisztázni a szóban forgó szerződések alapján a jogtulajdonosokat, akikkel szeretne megállapodni. Érdeklődésünkre a Magyar Televíziónál azt is elmondták, tavaly karácsony előtt az MTV szakemberei észlelték, hogy a hipermarketekben árusítani kezdték a híres animációs figurák bábmásolatait, mire felszólították a gyártót - Németh cégét -, hogy jogot sért. A figurákat bevonták a polcokról, idén tavasszal Németh jelentkezett, hogy be akar tekinteni a szerződésekbe.

A tárgyaláson a bíró azt is megjegyezte, nem tartja valószínűnek, hogy a perben szereplő rajzfilmek keletkezése idején készült szerződésekben külön kitértek volna a másodlagos kereskedelmi jogokra, a merchandisingra. Mellesleg a felhasználási jogok az akkori szerzői jogi törvény szerint a televízióra (stúdióra) szálltak át, ha az alkotók annak alkalmazottai voltak. Bár a perben felperesi oldalon elhangzott, az alkotók vagy (jogutódaik) ma vitatják az MTV kereskedelmi jogát, a köztévé tájékoztatása szerint közülük senki sem jelentkezett ilyen fölvetéssel. Azt is megtudtuk, Németh György eddig nem tett vételi ajánla-tot a merchandising megvételére az MTV-nél. Ő érdeklődésünkre megjegyezte, azért a MAFE színeiben indították a pert, mert az egyesületet jogvédő szervezetként hozták létre, és ez egyik első akciója.

Egy biztos: az eredeti bábfigurák az MTV-ben vannak
Egy biztos: az eredeti bábfigurák az MTV-ben vannak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.