Lajkó Félix lemeze a 2013-as világzenei toplista 5. helyén

Lajkó Félix Mező című citerás albuma az előkelő 5. helyen végzett a 2013-ban megjelent világzenei lemezek listáján, a World Music Charts Europe-on (WMCE). A világzenei szakemberek összesen 913 lemezt jelöltek.

Az európai születésű előadók közül Lajkó Félix lett az első a listán, az előtte szereplő művészek afrikai vagy közép-amerikai születésűek. A most közzétett listára végül 149 lemez került fel, Lajkó lemeze az egyetlen magyar - tájékoztatta a lemezt kiadó Fonó Budai Zeneház hétfőn az MTI-t.

Lajkó Félix hegedül
Lajkó Félix hegedül

A World Music Charts Europe zsűrijében 24 különböző európai ország 48 világzenei szakembere szavaz. A Mező előtt legutóbb 1996-ban Sebestyén Márta Kismet című albuma jutott az éves WMCE lista felső régióiba, és lett 2. 1999-ben a Muzsikás együttes Bartók albuma a 18. helyen végzett.

A WMCE 2013 Top of the Year lista élén a mali Bassekou Kouyate és Ngoni Ba Jama Ko című lemeze lett az Outhere Records kiadásában, a második az algériai születésű Rachid Taha lett a Zoom címá anyaggal (Naive France), a harmadik a Belize-i Garifuna Collective Cumbancha lett Ayo című albumával (Stonetree). Lajkó Félix előtt a negyedik a szintén mali Tamikrest lett Chatma című lemezével.

A tízes listára került még a libanoni Yasmine Hamdan (lemezének címe: Ya Nass), a nigeri Bombino (Nomad), a trinidadi-kanadai Kobo Town (Jumbie in the Jukebox), a kongói Jupiter & Okwess International (Hotel Univers), illetve az indiai-amerikai-brit Debashish Bhattacharya & Friends (Beyond The Ragasphere).

Lajkó Félix első citerás lemeze, a Mező idén áprilisban jelent meg a Fonó gondozásában. Az album augusztusban a WMCE havi toplistájának élére került, ami legutóbb másfél évtizeddel ezelőtt Sebestyén Márta egyik felvételének sikerült. A Mező szeptemberben is a toplista első helyén végzett, majd ezután is dobogós maradt.
Októberben a Fonó Kiadó került be a húsz legjobb világzenei kiadó közé, elsősorban a Mező című Lajkó-anyagnak köszönhetően - szerepel a közleményben.

A 38 éves, vajdasági születésű hegedűvirtuóz, Lajkó Félix 1994-ben adta ki első lemezét, 1997-ben pedig megjelent kartonborítós CD-je, amelyen első zenekarának tagjai, a szabadkai Kurina testvérek játszottak. Lajkó Félix különféle formációkban járja a világot.

"Bár hegedűsként tartanak számon, tízévesen a citera volt az első hangszerem és azóta is jelen van az életemben. A Mező című albumot a Fonó Kiadó felkérésére készítettem, szerettek volna egy olyan lemezt, amelyen csak citerán játszom, hegedűn egyáltalán nem" - mondta Lajkó Félix korábban az MTI-nek.

A Mezőn szólókompozíciók és zenekari számok egyaránt vannak, akad közöttük könnyedebb és egészen komoly darab is. A lemezen szabadkai zenésztársai, vagyis Brasnyó Antal brácsás, Kurina Ferenc bőgős és Kurina Mihály cimbalmos hallhatóak még.

Lajkó Félix legközelebb  2014. január 2-án lép fel zenekarával a Művészetek Palotájában, ahol újévi koncertet ad.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.