Laár András hatvan: három az egyben

Nem csak Budapesten, de több vidéki helyszínen is bemutatják azt az "abszurd sámánisztikus életműbulit", amelynek keretében egy színpadon találkozik Laár András három előadói énje - derült ki a produkciót beharangozó debreceni sajtótájékoztatón.

- Habár kerek évforduló volt, az ötvenedik születésnapomat még nem ünnepeltem ilyen előadással. De most sem maga a születésnap a lényeg, egyszerűen mostanra állt össze a fejemben, hogy van létjogosultsága a "három az egyben" típusú szerkezetnek. Azaz ugyanazon a színpadon van helye a KFT zenekarnak, az abszurd humornak és a spirituális zenének, a varázszenének, ahogy régen nevezték - mondta Laár András előadóművész, zeneszerző, szövegíró, humorista a vasárnap este Debrecenben tartott sajtótájékoztatóján. 

A rendezvény apropója az volt, hogy november 6-án a budapesti Papp László Sportarénában rendezik meg LAÁR60 címmel a művész születésnapi estjét, amelyen a már említett KFT-n kívül föllép a Fool Moon vokálegyüttes, Ökrös Csaba hegedűművész, és a Virtuózok szimfonikusai. Az "életműbuli" egyik különlegessége lesz, hogy csaknem húsz év után újra együtt lép föl Laár András és Galla Miklós.

A rendezvény nélkülözhetetlen spirituális tartalmairól a debreceni beszélgetésen Laár András azt mondta: 2002-ben egy súlyos porckorong-sérvből pillanatok alatt fölépült annak hatására, hogy magyar barátai hindu nyelven szakrális dalokat énekeltek neki, s tiszta szívvel imádkoztak érte.  Arra a kérdésünkre, hogy az akkori élmény hatására ő maga végez-e gyógyítást hasonló módon, Laár András azt válaszolta: kötelességének érzi, hogy segítsen azokon, akiken legalábbis lehet.

Elvégre vannak olyan élethelyzetek, amikor nem lehet: amikor egy beteg embernek a  fejlődéshez éppen szenvedésre van szüksége, ezt senkinek nincs joga elvenni tőle, de előfordul az is, hogy a beteg meg sem akar gyógyulni, annyira kitölti az életét a betegsége. Hozzátette: a spirituális jellegű gyógyulások kimeneteléről sokszor nem a gyógyító, s nem is a beteg dönt, hanem a világban jelen lévő legfelsőbb tudat.

A LAÁR60 című rendezvény lényegében tehát egy életmű foglalata lesz olyan találkozásokkal, amelyek eddig jórészt elmaradtak. Hiszen bármennyire adta volna magát, eddig még a KFT és a L'art pour l'art Társulat sem lépett föl együtt, most azonban részben ez is megtörténik, legalábbis abban a tekintetben, hogy az "őstársulatból" ott lesz Galla Miklós. A sokoldalú Laár az eddigi teljes pályafutásából állított össze különböző darabokat, műveket, szerzeményeket az abszurdtól a könnyűzenén és a spirituális dalokon át a humorba csomagolt, de mélyebb értelmű tanításokig. 

A debreceni tájékoztatón elhangzott: a budapesti rendezvényt vélhetően újabbak követik majd vidéki helyszíneken, az eddigi tervek szerint a produkció ellátogat Miskolcra és Debrecenbe, de elképzelhető, hogy Pécsre is. A november 6-i előadás debreceni vonatkozású híre, hogy a dalokhoz készült animációkat Zeke László debreceni ügyvéd, meseíró készítette, akinek a munkájáról Laár azt mondta, hogy "világszínvonalúnak" tartja, s mióta megismerte, mindenkinek ajánlja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.