galéria megtekintése

Kútvölgyi Erzsébet most is boszorkányt játszik

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 29. számában
jelent meg.


Szemere Katalin
Népszabadság

Ugyanazokat a gonoszokat játssza az Óz, a csodák csodája című zenés mesében Kútvölgyi Erzsébet, akiket majd 25 éve ugyanitt, a Vígszínházban. Csak más a látvány, a tempó és a színpadtechnikai lehetőségek. A színésznőt a fotós próba szünetében, talpig a Nyugati boszorkány jelmezében kérdeztük trükkökről, gyerekközönségről és egy szörnyű karácsonynapról.

A meseelőadás bemutatója előtt arra voltunk kíváncsiak, mi a legnagyobb különbség a kilencvenes évekbeli, Gárdos Péter rendezte és a mostani, Marton László rendezte előadás között.

– Teljesen más a kettő – mondja Kútvölgyi Erzsébet. – A kilencvenes években még nem voltak olyan látványelemek, mint a díszletre vetítés vagy a reptetőszerkezet. Akkor Fehér Miklós bácsi bűbájos lelke muzsikált, most Kentauré pörög. Abban nem volt annyi rohangálás, itt sok van – többek között a folyamatosan mozgó forgószínpad miatt. A lényeg mindkettőnél azonos: a gyerekek szeressék.

Kútvölgyi egyensúlyozó képességeit alaposan igénybe veszi a darab. Hol biciklin ülve, hol a seprűje mellett reptetik a levegőben. – Szerencsére nincs tériszonyom, sokkal nehezebb a játék a tűzzel – mondja minden panasz nélkül a boszorkányjelmezben üldögélő színésznő.

 
Kútvölgyi: Mondtam az unokámnak, nagyon gonosz leszek, de ne féljen, mert ez csak játék!
Kútvölgyi: Mondtam az unokámnak, nagyon gonosz leszek, de ne féljen, mert ez csak játék!
Teknős Miklós

– Azt kell, hogy lássák ugyanis a nézők, mintha égne a tenyerem. Ennek a szerkezete megvolt 25 éve is, akkor Ungár Anikó tanította be a trükköt, most Holcz Gábor. Az egykori Óz-előadáshoz sajnos rossz emlékem is kötődik. Az Oroszlán szerepébe édes kollégánk, Várnagy Zoltán ugrott be. Akkoriban szerződött ide vidékről. December 25-én, egy délutáni előadáson az Oroszlán-dal közben orral előrezuhant, és nem sokkal később meghalt. Sokkolt mindenkit, az összes többi utána lévő Óz-előadást kitörölte az agyam.

Kútvölgyi sok-sok nagy sikerű gyerekdarab állandó szereplője. Arra a kérdésünkre, hogy másként kell-e játszani a gyerekeknek, azt válaszolja, hogy a lényeg mindig az őszinteség. Felnőtteknek, gyerekeknek egyformán. De a gyerekek sokkal őszintébben reagálnak: hangosan kacagnak, pfujolnak, kiabálnak, sírva fakadnak, toporzékolnak. Akár ki is szaladnak.

„Az unokám nyolcéves, életében először jön el a premieremre. Előre felkészítettem: nagyon gonoszat játszom, de ne féljen tőlem, ez csak játék. A gonosz a mese végén meghal, a jó meg győzni fog. A fiam öt lehetett, mikor látta az előző Ózt. Ismerte már a szöveget, imádta, mikor boszorkánynak látott. Emlékszem, a bemutató környékén a gyerekek pfujolták a boszorkányt, ahogy kell. Itt nem lehet bezsebelni a sikert, mert nekik igazuk van: ezt a figurát utálni kell.” Kútvölgyi szerint nem lehet nem figyelni a gyerekek reakcióira.

– Most például be fogok jönni a nézők közé, és forgatok majd egy bábszínházat az ölemben, remélem, beszélnek majd hozzám, kérdeznek. Felkészülni nem lehet, mert kiszámíthatatlan, hogy a gyerek épp mit kérdez. Az is lehet, hogy odajön, belém rúg, megcsíp, leköp. De ez természetes, olyan őszintén reagál, ahogy egy gyerek tud. Ha harmónia van az emberben és derű, nagyon jókedvűen lehet gonoszt játszani.

Óz, a csodák csodája, Vígszínház. Bemutató: október 31.

Vígszínházi retroévad

Kútvölgyi Erzsébet szerint az idei egy igazi retroévad: – Össztánc, Jó estét nyár, jó estét szerelem!, Óz, Salemi boszorkányok. Lehet, hogy Eszenyi Enikőnek a 120 éves évforduló miatt jutott ez eszébe, de persze felnőtt egy új jegyvásárló generáció is. A Jó estétben jó volt nézni az utódomat, a Veronikát játszó Börcsök Enikőt. Nagyon jó benne, teljesen más, mint én voltam.

Amikor mi 40 éve bemutattuk a Fejes-darabot, egész más volt a világ. Mást jelentett akkor és ma ránézni egy ötven- vagy százforintosra vagy egy húszasra, amivel fizet a Kicsi Görög. Tudom, mi az a vörös csillag, és ki egy művezető, de az kérdés, jelent-e valamit a mai fiataloknak. Az Óznál reménykedem, hogy szeretni fogják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.