galéria megtekintése

Küszöbfrászon innen és túl

1 komment


Bárkay Tamás

Különös kihívást keresett és talált magának az alternatív városi sétáltatás táguló piacán egy pesti művészettörténész: kortárs galériákba és műtermekbe, régiségkereskedésekbe és dizájnstúdiókba kezdett el túrákat szervezni a közönség fogékony részének.

A pompás bortúrák, várostörté­neti kalandozások és föld alatti bolyongások után itt az új opció: vizuális művészeti séták. A lehetőséget a Resident Art Budapest nevű cég, közelebbről Schneller János művészettörténész kínálja, aki Terézváros kortárs képzőművészeti galé­riáiba, a Falk Miksa utca régiségkereskedéseibe és a Belváros-Lipótvárosban megtelepedett fiatal magyar dizájnerek műhelyeibe invitálja az érdeklődőket.

Lajta Gábor festő (balra) saját műtermében
Lajta Gábor festő (balra) saját műtermében, Schneller János és a sétálók társaságában
Fotó: Kecskeméti Tibor

Sznoboknak azonnal vonzó az ötlet, a klasszikus művek kedvelőinek viszont elsőre meredeknek tűnhet, főleg ami a kortárs képzőművészetet illeti, de mint megtudtuk, annyira nem az. Bővebben: Schneller szerint sajnos tény, hogy az átlag kultúrafogyasztó távolságtartással szemléli a kortárs magyar képzőművészetet. Másképpen fogalmazva a képzőművészeti kultúra társadalmi beágyazottsága sokkal gyengébb, mint mondjuk a zenéé, és ennek több oka is van.

 

Egyrészt az úgynevezett élő szocializmus évtizedei­ben, tehát Aczél György Magyarországán rendkívül mostohán kezelték a kortárs vizuális kultúrát és persze az alkotókat is, és ennek hatása máig érzékelhető. Tény továbbá az, hogy a honi közoktatás borzasz­tóan kevés energiát fektet a vizuális nevelésre. Ezekből következik a küszöbfrásznak nevezett jelenség, ami nagyjából azt jelenti, hogy honfitársaink zöme igen erősen ódzkodik a galériák szépen megvilágított tereitől, mert nem tudja, hogyan kell ott viselkedni, így inkább nem is lépi át a bejárati ajtó küszöbét – összegzett Schneller, aki mindezzel együtt azt tapasztalta, hogy könnyen megtelik a létszámkeret. A szervezett és vezetett látogatások lehetősége kiváló alkalom a feszültségek oldására, a távolinak tűnő szubkultúrával való barátkozásra.

Az utcán is tart az ismeretterjesztés
Az utcán is tart az ismeretterjesztés
Fotó: Varga Mariella

Műtermeket és alkotókat is bemutat a sétálóknak; mostanában mindenekelőtt Soós Nórát, Bullás Józsefet, Lajta Gábort és Szotyory Lászlót látogatják.

A korábban kurátorként dol­gozó, most saját galériát vezető Schneller János felismerte, hogy Budapesten egyetlen olyan program sem volt, amely képet adott volna arról, hol tart ma Budapesten a kortárs képzőművészet, és hol lehet megtalálni azt. A túrákat eredetileg a Budapesten legalább három napot töltő középosztálybeli nyugati turistákra szabta, akik alkalmi vásárlásokra is készek és képesek. Ám a „légy helyben turista" mozgalom szellemében a helyi közönség közreműködésével indult el inkább.

Soós Nóra a műtermében képével
Soós Nóra a műtermében képével
Fotó: Hargitai Dávid

Érdeklődésünkre elmondta: közönsége meglehetősen összetett, korra, nemre és a felkészültségi szintre való tekintettel egyaránt, nem létezik a tipikus sétáló. Vendégeinek többsége rendkívül konkrét kérdésekkel bombázza. A legjobb mind közül talán a „Mi szabja meg egy műalkotás árát?" felvetés, mert mindenkit érdekel, hogy vajon mi, de valójában senki nem tudja frappánsan összefoglalni a választ.

Honnan hová tart?

A kortárs galériák közül
a Viltint, az Indát,
a Neont és a Resident Art Showroomot;
a régiségkereskedések közül a MissionArtot,
a Nagyházi Galériát,
a Pintér Galériát és a Neo Decót;
a dizájnstúdiók közül a Wonderlabot,
a Rododendront, a Dual Artot és a Mono Artot látogathatják meg az érdeklődők, de a kínálat folyama­tosan bővül.

A sétálók 20-25 percet töltenek egy-egy helyszínen, a programok 2,5-3 órásak, többszöri pihenővel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.