galéria megtekintése

Kultikus hősöktől a reality-pöcegödörig: 35 éves az MTV

2 komment


Csepelyi Adrienn

Harmincöt éve indult az amerikai MTV tévécsatorna.  A jubileum alkalmából felidéztük a szerintünk legmeghatározóbb műsorait.

A mára reality-pöcegödörré vált MTV fénykorában a zenei élet meghatározó szereplője volt. A most indult MTV Classic csatorna a legendás műsorokból válogat – az alábbiak­ biztosan generációk meghatározó élményei voltak.

MTV Unplugged

Kurt Cobain és az ő seszínű kardigánja 1993-ban: a grunge maga
Kurt Cobain és az ő seszínű kardigánja 1993-ban: a grunge maga
MTV

 

Üsse be Kurt Cobain nevét a keresőbe: tízből hét fotón ugyanazt a kardigánt viseli majd. A seszínű, elnyűtt ruhadarab az MTV akusztikus koncertsorozatának és a Nirvana történetének is emblematikus darabja, s jól mutatja, micsoda hatással volt a popkarrierre egy-egy jól sikerült Unplugged-adás.

MTV Video Music Awards

Madonna, mint szűz
Madonna, mint szűz
Reuters

Többtucatnyi poptörténeti pillanatot köszönhetünk a VMA-gálának. A sort Madonna nyitotta 1988-ban, amikor a Like a Virgint énekelve menyasszonyi ruhában fetrengett a színpadon. Ő azóta csókolózott már Britney Spears­szel ugyanitt, de itt kezdődött napjaink popháborúja, amikor 2009-ben Kanye West félbeszakította Taylor Swift köszönőbeszédét.

Itt tipegett húsruhában Lady Gaga, Lil Kim egyik mellét szabadon hagyó lila borzadályban, itt vonaglott Britney albínó pitonnal a nyakában, jelentette be terhességét Beyoncé, valamint csókolózott demonstratív jelleggel Michael Jackson meg Lisa Marie Presley.

Yo! MTV Raps

A Run DMC bejelentkezésével kezdődött 1988-ban az évtized első felében a bőrszín miatt még Michael Jacksont is ignoráló MTV hiphopműsora, amely gyakorlatilag megváltoztatta a könnyűzene irányát: az 1995 augusztusában megszűnt legendás műsorra rapszövegek százai hivatkoznak.

Kérdezzék csak meg a műfaj hazai képviselőit, min nőttek fel.

Beavis és Butt-head

AC/DC-felvarrós köpönyegéből bújt elő. Hö. Höhö.
AC/DC-felvarrós köpönyegéből bújt elő. Hö. Höhö.
MTV

Mégis mit vártunk egy rajzfilmsorozattól, amelynek egyik főszereplőjét Seggfejnek hívják? Sörszagú böfögés, a jó ízlés szempontjából aggályos poénok.

A hatás ennek ellenére – vagy épp ezért – megkérdőjelezhetetlen: a Family Guy és a Southpark is Mike Judge sitcomjának AC/DC-felvarrós köpönyegéből bújt elő. Hö. Höhö.

Jackass

A Jackass fenegyerekei: Chris Pontius, Johnny Knoxville és Steve-O az MTV Music Awardson
A Jackass fenegyerekei: Chris Pontius, Johnny Knoxville és Steve-O az MTV Music Awardson
Lucas Jackson / Reuters

Johnny Knoxville vagyok, és ez itt a Jackass – hangzik a mondat, amely még ma is garantáltan feltűnik minden fájdalmas baleset videója mellett, a kommentek között. Az amerikai színész-humorista műfajt épített arra, hogy haverjaival elképesztő hülyeségeket csinált, gyakran szó szerint az életüket kockáztatva a vaskos poénokért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.