Kulka János és Dobó Kata is játszik majd a pesti krimiben

Eddig titokban tartották a harmincas években játszódó Budapest Noir című film szereplőgárdáját. Titok övezte, ahogy a film alapját adó krimi szerzőjének, Kondor Vilmos valódi nevét is. Szerdán azonban bemutatták a sajtónak a színészeket. Az is kiderült, a Magyar Filmalap – az előkészítésre fordítható összeggel együtt – 950 millió forinttal támogatja a mozit, amelynek forgatása február 8-án kezdődik.

Nemzetközi sikert aratott Kondor Vilmos Bűnös Budapest című ciklusának első regénye, a Budapest Noir. A 2008-ban megjelent krimit több nyelvre is lefordították, így angolul olvashatta Gárdos Éva rendező, aki beleszeretett a történetbe, és meg akarta filmesíteni. (Kritikusunk, Horeczky Krisztina recenziójában meg is jegyezte 2008-ban: „e nagyigényű munka tökéletes forgatókönyv-alapanyag."). Az 1936-ban játszódó Budapest Noir a Pioneer Pictures első magyar filmje lesz – mondta el Kemény Ildikó producer, a cég eddig külföldi filmek forgatásán dolgozott leginkább.

Alig pár hét múlva kezdődik a forgatás, amelynek operatőre Ragályi Elemér, a látványért Pater Sparrow felel, a korhű jelmezeket Flesh Andrea tervezi.

Kende Tamás / Pioneer Pictures

Gordon Zsigmond, Az Est bűnügyi hírlapírója egy prostituált meggyilkolásának történetét göngyölíti fel, akinek zsebében zsidó imakönyvet találtak. A szövevényes krimi képet ad a harmincas évek Budapestjéről és társadalmi problémáiról is. Gordont Kolovratnik Krisztián játssza, a fotóriporter Eckhardt Krisztinát pedig Tenki Réka. A film fontos szerepeit Kulka Jánosra, Kováts Adélra, Dobó Katára és Anger Zsoltra osztotta a rendező.

Ragályi Elemér – aki örül, hogy végre Kulka Jánossal forgathat – elmondta azt is: rendkívüli kihívás ez a munka, sok kedvence van a film noirok között, de megpróbálja elkerülni az amúgy vonzó kliséket.

A sajtótájékoztatón az is kiderült: Kondor Vilmos nem akart részt venni a forgatókönyv készítésében, de örül a filmnek, találkozott Gárdosékkal, és tanácsokat is adott nekik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.