galéria megtekintése

Kreatív Kapolcs

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 25. számában
jelent meg.


Szemere Katalin
Népszabadság

Tradivatív Kapolcsozás! – ez a szlogenje a 24. Művészetek Völgye rendezvénysorozatnak, amelyet július 25.–augusztus 3. között rendeznek a Balaton-felvidéken.

Idén ezerötszáz fellépőt láthatnak a kapolcsozók
Idén ezerötszáz fellépőt láthatnak a kapolcsozók
Móricz-Sabján Simon

A tradivatív szó természetesen a tradíció és az innováció szavakat ötvözi – mondja a fesztivál művészeti vezetője, Márta István. Értékmentésre olyan típusú programokkal készülnek, mint a Fonó Folk udvar, a hagyományőrző előadások, kiállítások, kézművesek és őstermelők bemutatója, vására.

Megtekinthető egy XVIII. századi kovácsműhely és a Falumalom, valamint lehet lovári nyelvet tanulni, gasztrokóstolóra nevezni. Az innovációba pedig beletartozik az új Harcsa Veronika udvarban az interaktív énekworkshop, a csórompusztai Hello Wood fainstallációk, valamint az Artpool Művészetkutató Központ Nemzeti Mém Műhelye.

 

A Design Terminal is kitelepül a völgybe – dizájnerekkel, innovátorokkal és startupok vezetőivel, valamint pop-up design store-okkal, mobilfejlesztésekkel, játék- és egyéb appokkal. (A Mini Terminál persze a gyerekeknek szól.)

Tavaly 100 ezer vendéget fogadtak, míg korábban, a gigafesztiválra több mint 260 ezren érkeztek

Megújult a fesztivál honlapja, szintén az innováció jegyében már mobilról is összeállítható a saját műsorfüzet, elővételben lehet jegyet venni. Míg korábban alig volt térerő a környéken, most már wifispotokat építenek ki, jövőre, a 25. fesztiválra pedig egy telefonszolgáltató cégnek köszönhetően az internetes lefedettséget is megoldják.

Az idei Művészetek Völgyében Kapolcs mellett két másik település vesz részt: Taliándörögd és Vigántpetend. Az új udvarok mellett persze maradtak a régiek is, a Palya udvar, a Kaláka, a Hobó, a Magyar Írószövetség, a Blue sPot és a Völgykomolyzene.

A kézművesek is visszatérő vendégei a fesztiválnak, akik az idén nemcsak árulják portékáikat, hanem Eger-patakon a Magyar Kézműves Szövetség Úszó kiállítását is megszervezik.

A Művészetek Völgyének több befogadott programja is lesz, mint például a Hosszúlépés nevű szervezet ingyenes Stringbike-túrája vagy a 30 kilométerre lévő Varnus Xaver Koncertterem eseményei, ahová külön jegyet kell váltani.

A fesztivál büdzséje 100 millió forint, ebből ezer programot és 1500 fellépőt láthatnak a kapolcsozók. A tervek szerint a jegybevétel a költségvetés 30 százalékát adja, a szponzorok támogatása, a tao és a kereskedelmi bevételek 48 százalékot. A többit, 22 millió forintot az NKA fesztiválkollégiumától nyerték el.

2007-ben rendezték utoljára hét településen a Művészetek Völgyét, 2009-ben – támogatás hiányában – elmaradt a fesztivál (azaz a helyiek szervezték meg), 2010-ben pedig kisebb formában, azaz a mai udvarrendszerben kezdték újra.

Tavaly 100 ezer vendéget fogadtak, míg korábban, a gigafesztiválra több mint 260 ezren érkeztek. Márta István szerint ez a legolcsóbb fesztivál. A napijegy 3600 forint, a háromnapos hétvégi: 9000, a 10 napos 28 ezer, a nyugdíjasok és a diákok kedvezményt kapnak, tízéves kor alatt nem kell jegyet venni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.