Közzétették a Fonográf díj jelöltjeit

Az év külföldi klasszikus pop-rock albuma címre a Mamma Mia! című filmzenét, James Bluntot (All The Lost Soul), Kid Rockot (Rock and Roll Jesus), Michael Bublét (Call Me Irresponsible) és Sealt (Soul) jelölték.

Az év hazai modern pop-rock albuma címért Ágnes (A gömb), az Anti Fitness Club (Anti Fitness Club), a Belmondo (Hogy nézel rám?), a Hooligans (Privát mennyország), Kovácsovics Fruzsina (Üveggolyó) és Soffi (Sugarpunk) jelölték, az év külföldi modern pop-rock albuma címért pedig Duffy (Rockferry), Katy Perry (One Of The Boys), Madonna (Hard Candy), Pink (Funhouse) és a Killers (Day and Age) versenyez.

Az év hazai alternatív albuma kategória ötös listájára az Amber Smith (Introspective), a Heaven Street Seven (Jazz), a Kowalsky meg a Vega (Szemenszedett igazság), a Pál Utcai Fiúk (Legelő) és a Vad Fruttik (Egy éjszaka Bohémiában), az év külföldi alternatív albumaiéra pedig a Coldplay (Viva La Vida), a Kings of Leon (Only By The Night), az MGMT (Oracular Spectacular), Sigur Ros (Med sud I eyrum vid spilum endalaust) és a Verve (Forth) került fel.

Az év hazai dance-pop albuma az Animal Cannibals (Mindent lehet), a Cozombolis (Fülig ér a száj), Emilio (Miért búcsúznánk?), a Groovehouse (Hosszú az út) és Karányi (Aerodynamics), az év külföldi dance-pop albuma pedig Anastacia (Heavy Rotation), Beyoncé (I Am... Sasha Fierce), Britney Spears (Circus), Kanye West (808s and Heartbreak) és Mariah Carey (E=MC2) közül kerül majd ki.

Az év hazai hard rock vagy heavy metal albuma a Dalriada (Szelek), a H.A.R.D. (Traveler), az Insane (Our Island, Our Empire), a Mobilmánia (Ez a mánia), az Ossian (Küldetés) és a Superbutt (You And Your Revolution), az év külföldi hard rock vagy heavy metal albuma az AC/DC (Black Ice), a Metallica (Death Magnetic), Serj Tankian (Elect The Dead), a Slipknot (All Hope Is Gone) és a Whitesnake (Good To Be Bad) közül kerül majd ki.

Az év hazai szórakozató zenei albuma címre A társulatot (A legjobb dalok), Bereczki Zoltánt és Szinetár Dórát (Musical Duett 2.), a Bon Bont (Swing), Dolhai Attilát (Egy szerelem története) és Marót Vikit és a Nova Kultúrzenekart (Kultúrmix) jelölték. Az év hazai gyermek albuma címért az Alma együttes és Bródy János (Játsszunk együtt!), Csicsi (Pimpinkin), Csilla (Valami mindig szép), Eszenyi Enikő (Hamupipőke és más Grimm mesék), Gryllus és Szalóki (Sárkány apó) és a Gyerekkarácsony verseng.

Az év hazai jazz albumainak ötös listájára Balázs Elemér (Always That Moment 2), a Barabás Lőrinc Eklektrik (Ladal), Harcsa Veronika (You Don,t Know It,s You), a Kozma Orsi Quartet (Hide And Seek) és Szalóki Ági (A vágy muzsikál) került fel. Az év hazai világzenei albuma pedig a Csík zenekar (Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen...), a Ghymes (Álombálom), Palya Bea (Adieu Les Complexes), a Váradi Roma Café (Espresso), vagy a Yava (Folcore) lehet.

Az év hazai daláért folyó versenyben a közönség szavazatai döntenek. A szavazást a MAHASZ és a Fonogram - Magyar Zenei Díj médiatámogatója, a Sláger Rádió közösen bonyolítja le, szavazni a www.slager.hu/fonogram oldalon lehet. Az év hazai felfedezettjét az Anna and the Barbies, az Anti Fitness Club, Horváth Ákos, az Unbending Trees és a Turn of Mind közül választja ki a zsűri.

Az év hazai zenei DVD-je a Bikini (25 év Bikini), a Bonanza Banzai ('87-'92), a Dés-Bereményi-Básti-Cserhalmi-Kulka-Udvaros (Férfi és nő), a Djabe (Take On), a Tunyogi Rock Band (Koncert) és Zorán (A dalok és mi) közül kerül ki.

A Fonogram - Magyar Zenei Díjat - Arany Zsiráf díj néven - a magyar hanglemezkiadás kiemelkedő teljesítményeinek, valamint a nemzetközi hanglemezkiadás Magyarországon kiemelkedő sikerű és értékű albumainak díjazására alapította a MAHASZ közgyűlése 1992 szeptemberében.

A díjra az elismerés odaítélésének évét megelőző két naptári évben Magyarországon megjelent album nevezhető. Az év dala kategóriában a különböző slágerlisták összesítései alapján legjobbnak talált dalok kerülnek a 250 fős - zeneipari szakemberekből, újságírókból, zeneszerzőkből, szövegírókból álló - jelölőbizottság elé, amelynek tagjai kategóriánként egy nevezettre szavazhatnak. Az egyes kategóriák jelöltjeinek kiválasztásában részt vesz a kiadók által 2005-ben megválasztott Fonogram Bizottság is, amelynek 9 tagja az általa legjobbnak talált 5 nevezettre szavaz.

A nevezett albumokat az eladási példányszám után is értékelik: ezt a pontszámot kombinálják a jelölőbizottság és a Fonogram Bizottság döntése nyomán kapott pontokkal - a kategóriánkénti összesítés alapján a kategória öt legmagasabb pontszámot elért albuma minősül a kategória öt jelöltjének. A jelöltek közül a Fonogram Bizottság tagjai választják ki a díj győztesét. Az év daláról a közönség dönt: az érdeklődők a Sláger Rádió honlapján adhatják le szavazataikat.

A Fonogram díjakat február 11-én Budapesten, a Millenáris Teátrumban megrendezendő gálaesten adják át.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.