Közszemlére tett szerelmeslevelek

Illyés Gyuláné Kozmutza Flóra életét idézi meg születésének 110. évfordulója alkalmából az Országos Széchényi Könyvtár Mert szemben ülsz velem címmel szeptember 1-jén megnyílt kiállítása.

A fényképek, tablók relikviák egy tevékeny életút mozzanatait tárják a látogatók elé, Kozmutza Flórát többek között mint költőfeleséget, hivatását gyakorló pszichológust, gyógypedagógust mutatják be. Az OSZK törzsanyagából és kézirattárából származó anyagok mellett a családi hagyatékból és a Gyógypedagógia Főiskolától kapott, eddig nem publikált dokumentumokkal színesített kiállításban József Attila Kozmutza Flórához írt utolsó szerelmes versei mellett többek között megtekinthető Illyés Gyula feleségéhez írt, a kiállítás címét inspiráló műve, egy hozzá írt, érzelmes levél is.

A költő naplójából pedig kiderül, hogy Illyés Gyula miért nem foglalhatta versbe felesége nevét, illetve arra is fény derül, hogy a több mint négy évtizedes házasságuk alatt tett-e mégis kivételt.

A tárlaton központi helyet kap Illyés Gyula Könnyező című versének eredeti kézirata, amely a költő utolsó találkozását örökíti meg József Attilával, emellett eredeti fényképeket lehet látni József Attiláról.

Kozmutza Flóra volt a Gyógypedagógiai Főiskola első női oktatója, 1973-tól igazgatója, valamint a Damjanich utcai új épületkomplexum alapítója. Szakmai tevékenységéről éppúgy számot ad a kiállítás, mint Illyés Gyula mellett végzett irodalmi munkásságáról.

A tárlat a könyvtár hetedik szintjén, a katalógustérben tekinthető meg november 28-ig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.