galéria megtekintése

Közpénzből titkosan

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 19. számában
jelent meg.


Csákvári Géza
Népszabadság

Mellébeszéléssel és konzekvens elzárkózással „mutatkozott be” a Magyar Filmakadémia történetének első sajtónyilvános eseményén, amely elvileg az október 13–19. között megrendezésre kerülő Magyar Filmhét beharangozását szolgálta volna.

Ami biztos: a MOM Park mozijában tartott sajtótájékoztatón elhangzottak értelmében az éppen bejegyzés alatt álló, Magyar Filmakadémia nevű szakmai szervezet a Magyar Nemzeti Filmalappal és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal karöltve társszervezője lesz a mintegy 120 millió forintos büdzsével megrendezendő első Magyar Filmhétnek.

Novák Emil operatőr (Linda, Barátok közt, Utolsó jelentés Annáról) és rendező (Sobri), akadémiai elnök szavai szerint a jövő évtől már ők lesznek az önálló lebonyolítói „a szemlének, vagy akárhogy is hívják majd a rendezvényt”. Mint ismeretes, a több mint negyvenéves múltra visszatekintő Magyar Filmszemlét, amelyet utoljára 2012-ben rendezett meg a jogokkal rendelkező, Tarr Béla rendező által vezetett Magyar Filmművészek Szövetsége, senki sem akarja feltámasztani. Pláne nem a vadonatúj Magyar Filmakadémia.

Novák Emil elnök lapunk kérdésére nem kívánta kommentálni, hogy mi a baj a régi rendezvénnyel, illetve a filmművész-szövetséggel, úgy véli, bőven elég a nyilvánosságnak annyit tudnia a háttérről, hogy ő már több mint egy éve kilépett belőle.

 

Arra a kérdésünkre sem kaptunk választ, hogy a július 31-én a Remíz étteremben alapított egyesületet kik hozták létre, illetve kik választották elnökké Novák Emilt. Az elnök csupán annyit közölt, hogy harminc szakmabeli kezdeményezte a megalakítást, de hogy pontosan kik ők, az belső szakmai kérdés, nem tartozik a nyilvánosságra: véleménye van, de azt nem szándékozik megosztani.

Novák Emil, amikor még ő szervezte a Szemletanács elnökeként a Magyar Filmszemlét
Novák Emil, amikor még ő szervezte a Szemletanács elnökeként a Magyar Filmszemlét
Kollányi Péter / MTI

Az ismeretlen tagságú akadémia működési költségeit viszont már most megtámogatta a filmalap 15 millió forinttal, mondhatjuk tehát, hogy közpénzből működik. A Magyar Nemzet információi szerint a hétszáz meghívott filmesből eddig 68 lépett be: ezzel lett reprezentatív szervezetté.

Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatója hangsúlyozta: 2013-ban vetődött fel, hogy szükség lenne olyan rendezvényre, amelyen a „felgyülemlett” termést be lehet mutatni, hiszen mintegy harminc film gyártását támogatta már az alap. Eközben vetette föl ő Andy Vajna kormánybiztossal, hogy meg kellene alapítani a Magyar Filmakadémiát.

Havas a Népszabadság kérdésére, hogy mi bajuk volt a szemlével, illetve a filmművészszövetséggel, azt válaszolta: a filmgyártás megújult, új rendszerben működik már Magyarországon, egyszóval ez már egy szép új világ.

– A hagyomány maga a kultúra –mondta lapunknak Janisch Attila, a Magyar Filmművészek Szövetségének elnökségi tagja, aki egyszerűen elkeserítőnek tartja, hogy Andy Vajna és a filmalap konkrét célja a filmszemle megszüntetése és az értékrombolás. A legszomorúbb az – tette hozzá –, hogy a filmalap nem is kereste meg a szövetséget, pedig nem kevesen vannak azon a véleményen, hogy a szemle megőrzése érdekében akár együtt is működtek volna.

További érdekesség, hogy a Magyar Filmakadémia nem az európait, hanem az amerikai rendszert emeli át: nem hívta meg soraiba a filmkritikusokat, akiknek például helyük volt a Magyar Filmművészek Szövetségében is, de például e sorok írója is az Európai Filmakadémia tagja. Úgy tudjuk, a tollforgatókat Andy Vajna sem látná szívesen a „szakmai” szervezetben, ehhez idomult Novák Emil reakciója is: „Írjatok egy forgatókönyvet, vagy vállaljatok el egy főszerepet, és akkor tagok lehettek!”

Havas Ágnes szerint a reformok mögötti egyik gondolat az volt, hogy az új filmhéten nem lenne szakmai zsűri, hanem a díjakról az akadémia tagjai döntenének, mint az Oscar esetében – Európában ez is unortodoxnak számít. Nem baj, nagy művészek által odaítélt rangos elismerések helyett lesz szakmán belüli „szimpátiaszavazás”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.