Az OSZK-ért aggódik a szakszervezet

Elhibázott intézkedések sorozata sújtja az Országos Széchényi Könyvtárat, jelentette ki közleményében a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ).

Aggályosnak tartja, hogy tavaly szeptemberben az emberi erőforrások minisztere egyeztetés nélkül, nem szakmai indokokra hivatkozva felmentette a nemzet könyvtárának főigazgatóját, Sajó Andreát. A főigazgató szabályos pályázaton elnyert, öt évre szóló kinevezésének negyedik évét töltötte, addigi szakmai munkáját a minisztérium – a közgyűjteményeket sújtó nehéz körülmények ellenére – két kiváló és egy jó eredménnyel értékelte.

A méltánytalan eljárás azzal folytatódott, fogalmaz a közlemény, hogy a minisztérium nem írta ki a magasabb vezetői pályázatot, és egy szakmai végzettséggel nem rendelkező személyt bízott meg a feladatok ellátásával, az eddigi általános főigazgató-helyettest, Szemerei Pétert. Így immár öt hónapja nincs kinevezett és szakmailag megfelelő vezetője a nemzeti könyvtárnak. Nem értjük, hogy ezen az állapoton miért nem változtatott a minisztérium azóta sem, teszi fel a kérdést a szakszervezet.

A nemzet könyvtárának lebecsülése, a nemzeti kultúra értékeinek leértékelése, a szakmaiság semmibe vétele, az emberi erőforrások gondatlan kezelése, a közigazgatási tekintetben szabálytalan és összességében rossz intézkedés minősíthetetlenségét csak fokozta, hogy a megbízott főigazgató lemondása után, most újabb két hónapos megbízást ad a minisztérium az intézmény vezetésére, és továbbra sem nyilatkozik a pályázat kiírásáról.

A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény nem ismer két hónapos megbízást, amennyiben nem helyettesítésről van szó. A megbízott személy végzettsége nem felel meg a jogszabályilag előírt képesítési követelményeknek. Nem a magyar kultúra zászlóshajójának, hanem egy sokkal kisebb intézménynek a dolgozóit sem tarthatja a fenntartó szervezet ilyen bizonytalanságban, ez – az egyébként is a jelen kormány ideje alatt számos jelentős megszorítást elszenvedett könyvtár – szakmai helyzetét, tudományos reputációját, nemzetközi hírnevét és szervezeti működését is tovább gyengíti.

A magyar írott kultúrkincs legnagyobb gyűjteményét, két évszázados nemzeti értéket kezel a minisztérium gondatlan gazdaként, nem pedig megbízható fenntartóként. A nemzet könyvtára nem lehet politikai játszmák áldozata, vezetése komoly szakmai hozzáértést kíván – áll a közleményben.

A KKDSZ követeli, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma állítsa helyre az intézmény működésének jogszerűségét, és a főigazgató álláshelyére írja ki a pályázatot a vonatkozó jogszabályok maradéktalan figyelembevételével.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.