Kovalovszky Dániel erdőfotói

Először mutatják be lapunk egykori munkatársának, Kovalovszky Dániel fotóművésznek nagyméretű erdőportréit Zöld csend címmel péntektől a Mai Manó Házban.

A tárlat azért kapta a Zöld csend címet, mert ugyan különböző helyszíneken, de erdőben készült mindegyik fotográfia, amely 1 méterszer 1,2 méteres méretben, különböző évszakokban fákat mutat be. A most először kiállított hét erdőportréból a látogatók megismerhetik többek között a fatörzsekben megőrzött történések nyomait - mondta Czizek Gabriella, a kiállítás kurátora az MTI-nek.

Azért mutatják be ilyen nagy méretben a felvételeket, hogy a látogatókban azt az érzést keltsék, mintha egy valóságos erdőben lennének, ahol egy kicsit elmerenghetnek és megpihenhetnek. A felvételek meditációs képként is működnek - tette hozzá.

A most bemutatott fotográfiák 2011 és 2012 között készültek és a zöld pázsitos, virágzó tavaszi erdő, a piros színekben pompázó őszi, valamint a hóval borított csupasz erdő nyugalmát tárják a közönség elé. "A csendet keresem én is ezeken a helyeken. A csendet, amely elűzi belőlem a kósza zajokat és segít újra összerakni a széthullott darabjaimat" - mondja képeiről Kovalovszky Dániel.

Czizek Gabriella felidézte, hogy Kovalovszky pályáját fotóriporterként kezdte, majd egy idő után jutott el odáig, hogy nemcsak a világban zajló külső eseményeket örökítse meg, hanem a saját belső történeteit is.

A fotóművész erdőket megjelenítő munkái ugyan témájukban új alkotásoknak számítanak, de Kovalovszky folyamatosan készített sorozatokat, amelyek közül a kurátor kiemelte a csepeli gyártelepen 2009-ben készült, Emlékgyár című szériát.

Kovalovszky Dániel 1979-ben született, több csoportos és egyéni kiállításon vett részt Magyarországon, Szlovéniában, Szlovákiában és Lengyelországban, több alkotását díjazták a magyar sajtófotó pályázaton és 2008-ban a Junior Prima díjat is átvehette.

A tárlat március 3-ig tart nyitva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.