Kötelező a lojalitás a művészeknek

Törvényt kezdeményez az izraeli kulturális miniszer, Miri Regev, amelynek alapján meg lehetne tagadni olyan kulturális termékek állami támogatását, amelyek alkotói nem lojálisak Izrael államhoz.

Az igazságügy-minisztérium, amelyet a Zsidó Otthon nevű, markánsan jobboldali párt képviselője vezet, támogatja a kezdeményezést, amely még egyelőre nem járt az izraeli parlament előtt. Olyan kulturális szervezetek, amelyek az állam aláásására törekednek, nem részesülhetnek állami támogatásban – indokolta döntését a kultuszminiszter, aki szerint a tervezet nem sértené a véleménynyilvánítás szabadságát. Szerinte egyszerűen csak újradefiniálja a kezdeményezés a kultúrpolitika prioritásait. Számos művész és a legfőbb ügyész szerint viszont nem ez a helyzet.

A javaslat közvetlen előzménye lehet az izraeli ­filmrendező, Udi Aloni kijelentése a berlini filmfesztiválon. A rendező, mielőtt ­Junction 48 című filmjéért megkapta a Panorama Audience Awardot a legjobb film kategóriájában, lefasisztázta saját kormányát (élén Netanjahuval), és arra kérte Németországot, hogy szüntesse be a katonai együttműködést Izraellel. Hangsúlyozta, hogy nem az országról beszél, amelyet nagyon szeret, hanem az államról és vezetőiről. Regev ­erre a nyilatkozatra reagálva is annak a meggyőződésének adott hangot, hogy nem lett volna szabad állami pénzből támogatni Aloni filmjét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.