Kortársias légkörben

Idén külön szekciót kapott a fotóművészet, Berlin a díszvendég és sok olasz galéria is jelen van a hétvégi Art Marketen, Budapesten. Száz standon húsz ország ötszáz művészének alkotásai várják a látogatókat a Millenárison.

Bár idén Berlin a budapesti Art Market kortárs képzőművészeti vásár vendégvárosa, mégis úgy érezzük, legalább annyian vannak itt az olaszországi Cataniából. Hogy ez azt jelenti-e: az Art Market valóban Kelet-Közép-Európa legjelentősebb kortárs vására, abban tamáskodnánk, elsősorban a fő konkurens bécsi Viennafair miatt. De kétségtelenül élvezetes és izgalmas anyag gyűlt össze a csütörtöktől vasárnapig látogatható idei Art Marketre is a Millenáris B és D jelű iparcsarnokában.

Az Erdész Galéria standján Taubert László és Sipos Barbara művei alkotnak enteriőrt
Az Erdész Galéria standján Taubert László és Sipos Barbara művei alkotnak enteriőrt
A szerző felvétele

Húsz ország képviselteti magát, itt vannak több standdal a törökök, idén először jöttek írek, ismét itt a pozsonyi Soda, a bukaresti Zorzini, a lengyel Apteka Sztuki, a berlini Whitecontepts galéria, de itt van a vadonatúj prágai Nevan Contempo is, amely egy új kelet-európai sztáralkotó, Kristof Kintera objektjeit is elhozta – rá külön is felhívta a figyelmet Ledényi Attila, a vásár főszervezője.

Az egyik legelegánsabb portál az Erdész Galériáé, ahol Taubert László idolszerű modern szobrai és Sipos Barbara óriásportréi tiszta és hatásos enteriőrt teremtenek. Izgalmas az Inda Galéria standja, ahol most mások mellett Kicsiny Balázs, Csáky Mariann és Böröcz András kilencvenes években készült munkáit állítják ki, köztük Kicsiny brikettfestményeit és Csáky pornográf húsvágódeszka-faragványait (elkülönített teremrészben), amelyeken lényegében lefordítja naturálisra azt, amiről a népművészet virágnyelven beszél.

Bizonyára nagyon népszerű lesz a Godot Galéria standja, ahol Nagy Kriszta x-T (Tereskova) egész falat betöltő Orbán Viktor-os nyomatsorozata látható, ez ugyanis jelentős visszhangot váltott ki a közelmúltban a médiában. Egyébként ha már politikai felhangú gegeknél tartunk, szintén a Godot hozza dr Máriás ilyen tárgyú képeit is, köztük a Matolcsy György unortodox dalt énekel Henry Rousseau műtermében című opust. És ne felejtsük a D pavilon bejáratánál álló mellszobrot, amelyet Horváth Csaba Árpád készített a közelmúlt ideális magyar politikusáról, közvélemény-kutatások által kimutatott arányok szerint keverve Kádár, Antall, Nagy Imre, Horthy és mások vonásait.

A külföldi alkotók művei közül igazi „showstopper”, azaz a látogatót a sétálásban megállító alkotás a pozsonyi Photoport Galéria bokszában Tomas Klepoch néhány óriás méretű fametszete, vagy a berlini Tammen&Partner területén Anke Eilergerhard habostortaszerű szilikon és porcelán kompozíciói.

Az idei kiállítás újdonsága, hogy a D melletti B épületben csak a fotónak szentelték a teret, így például itt láthatjuk Apteka Sztuki, a Whitecontepts, vagy a Várfok Galéria fotóanyagát (utóbbiak közt Korniss Péter munkáit). Az pedig már megszokott, hogy az Art Market kilóg a Millenáris parkjába is, ahol kortárs szobrászati anyag kapcsolódik a vásárhoz.

Haladnak a korral

Az Art Market alkalmából megjelent egy új applikáció, amely elsőként Windows Phone felhasználói számára elérhető a Windows Phone Áruházból. Az App lehetővé teszi, hogy mindenki könnyedén eligazodhasson a vásáron. Az alkalmazás tartalmazza a teljes programfüzetet, az Art Market kiállítóinak listáját és a programok helyszínének pontos térképét is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.