Korrupciógyanú: veszélyben a rangos irodalmi díj

Kína egyik legrangosabb irodalmi díjának tisztaságát látja veszélyben az országos írószövetség. A visszaélések, a korrupció gyanújának elkerülése érdekében a néhai politikus-íróról, Mao Tunról elnevezett elismerés odaítélésének szigorú ellenőrzését kezdeményezte.

A bírálati eljárásnak tisztának, átláthatónak és méltányosnak kell lennie, mentesnek mindennemű korrupciótól – hangoztatta az írószövetség alelnöke, Csien Hsziao-csien. Mint mondta, erre szerveződött csoportjuk ellenőrizni kívánja a Mao Tun irodalmi díj (Mao Dun Literature Prize) odaítélésének teljes folyamatát, a válogatástól az értékelésen át a zsűri szavazásáig.

A jeles kínai íróról, irodalomkritikusról elnevezett díj, amelyet négyévente ítélnek oda és amelyből az elsőt Mao Tun 1981-es halála után 1982-ben adták át, hosszú éveken át tartotta presztízsét, 2011-ben azonban az első 10 jelölt listája már nyolc tartományi írószövetségi vezető (vagy helyettese) nevét tartalmazta.

A kínai média és a szakmai közvélemény akkor bírálta a zsűrit és megkérdőjelezte a díjazottak teljesítményét is. Fang Fang ismert kínai író ugyancsak hangot adott azon véleményének, hogy egyes írók kiterjedt személyes kapcsolataiknak köszönhetik elismerésüket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.