Kórházba került Gabriel García Márquez

Csütörtökön kórházba szállították Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai írót.

Gabriel García Márquez – Edgard Garrido / Reuters

A 87 éves írót – közkedvelt nevén Gabót – egy mexikóvárosi klinikán ápolják. Egyes infornációk szerint tüdőgyulladása van. Ezt az egészségügyi minisztérium is megerősítette, azonban a család kérésére nem árultak el részleteket állapotával és betegségével kapcsolatban. A mexikói El Universal úgy tudja, hogy légzési problémákkal kezelik. Enrique Pena Nieto elnök a Twitteren mielőbbi felépülést kívánt neki.

A mágikus realizmus műfajalapítója, a Száz év magány, A tábornok útvesztője, az Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája, a Szerelem a kolera idején és más nagy sikerű regények szerzője utoljára március 6-án, a születésnapján mutatkozott a nyilvánosság előtt Mexikóvárosban, ahol évtizedek óta él. Utolsó könyve, a Bánatos kurváim emlékezete 2005-ben jelent meg. Bár 2009-es hírek szerint már dolgozott a következő művén, az Augusztusban találkozunk munkacímet viselő szerelmesregényen, ez máig nem készült el.

Márquez 1927-ben született egy kis kolumbiai városban, Aracatacában. Mielőtt az irodalommal próbálkozott volna újságíróként megfordult Európában és az Egyesült Államokban is. Az először  1967-ben megjelent Száz év magányt már Mexikóban írta meg. Irodalmi Nobel-díjat 1982-ben kapott. A spanyol nyelvű irodalom megkérdőjelezhetetlen tekintélye és vezéralakja. Annál több példányt, mint az ő műveiből spanyol nyelven csak a Bibliából adtak el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.