galéria megtekintése

Anonymus legjobb tanítványai: a Wikipédia toplistája

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 24. számában
jelent meg.


Bárkay Tamás
Népszabadság

Nemrég lezárult a szavazás: megvannak a 2013-as esztendő legjobb wikipédiás szócikkei. A netes világszótár magyar szerkesztői tíz kategóriában 92 produkció közül választották ki a legsikerültebbeket; e helyt a kulturális vonatkozású kompozíciókat méltatjuk.

A művészet, kultúra és művelődéstörténet kategória győztese a Reneszánsz építészet Magyarországon szócikk, nagyon is méltán: elképesztően pazar munka.

A Wikipédián megszokottnál jóval gazdagabban illusztrált lap a részletes és alapos történeti áttekintés után és közben külön fejezetekben foglalkozik a korszak legjelesebb honi épületeivel, építtetőivel, bőségesen megemlékezve tehát (sok más mellett) a budai és visegrádi királyi palotáról, a budanyéki villáról, a főúri, nemesi, polgári építkezésekről, a templomerődökről, a megerősített végvárakról, sőt a kertépítészetről, valamint természetesen Mátyásról, Báthoryról, Szapolyairól, Bethlen Gáborról és Szatmári Györgyről, a Jagelló-korszak különösen építkező kedvű egyházuráról.

Az alaposságot jelzi, hogy a szócikk nem kevesebb mint 108 jegyzet beépítésével készült.

 

A második helyezett tárgya egy egzotikum, közelebbről egy ősi, de egyre kevésbé élő koreai tradíció, a hanbok nevű viselet.

Megvannak a 2013-as esztendő legjobb wikipédiás szócikkei
Yves Herman / Reuters

A Wikipédia valószínűleg sohasem fog felrobbanni a hanbokra zúduló tömeges és egyidejű keresés miatt – pedig, ha tudnák az emberek, mint ahogy nemigen, hogy az öltözék olyan divatgurukra is hatással volt, mint Dior, Carolina Herrera, Giorgio Armani vagy Miuccia Prada, mi több, még Putyin elnökön is volt legalább egyszer ilyen! –, de egyrészről pont ezért érdemel elismerést.

Lélegzetelállító az igyekezet, ahogy ezt a távoli, idegen és különösebb izgalmat idehaza kevesekben keltő témát feltálalták.

Ugyancsak hatalmas a terjedelem, a felhasznált irodalom, szintén rengeteg a fotó, lenyűgöző a részletesség. És hiszik vagy sem, a bronzérmes szócikk is koreai vonatkozású: az ottani hagyományos és újabb keletű alkoholos italokat mutatja be úgyszintén mélyen elmerülve a részletekben.

A szerző – aki egyébiránt azonos az előző szócikk megalkotójával – negyvenféle forrást használt fel.

Közepes kisregényléptékű a zenei kategória legjobbja, a Who együttest bemutató szócikk is, nem tartom valószínűnek, hogy ezek után bárkinek érdemes volna még egyszer nekiállnia összegereblyézni és rendszerbe foglalni az 1963-ban alakult legendás brit formációra vonatkozó adatrengeteget: a szerző nem kevesebb mint 210 forrásból merített, és aligha hiszem, hogy bármit is kihagyott volna.

A hanbok nevű tradicionális koreai viselet divatgurukra is hatással volt
KCNA / Reuters

Pazar, ahogy a 2013-as Eurovíziós Dalfesztivált megelevenítő munka is, amely 72 forrással és hivatkozással készült, és amelynek figyelmes végigolvasása alatt szintén virágba borul az elején még éppen csak bimbózó kankalin, és fél centit nő a tengerimalac körme. A táblázatok előtt külön le a kalappal.

Második helyezést kapott a Rocks and Honey, azaz Bonnie Tyler brit rockénekesnő tavaly napvilágot látott, tizenhatodik stúdióalbumát ismertető szócikk is okkal s joggal.

A harmadik helyet az Aggházy Károly zeneszerző, zongoraművész, zenepedagógus alakját megidéző dolgozat kapta meg, ebben megint csak lenyűgöző az illusztrációgazdagság: a jókora szövegtestet balról is, jobbról is fényképek keretezik végestelen-végig.

A média, film és szórakozás kategória legjobbjának a BioShock nevű belső nézetű lövöldözős játék és az úgynevezett Edison Chen-fényképbotrány leírását választották, vélhetően ugyancsak párját ritkító részletessége és pontossága okán.

Ami az utóbbit illeti, ha valaki netán nem tudná: Edison Chen hongkongi származású kanadai színész, énekes és rapper 2008-ban olyan magánfényképeket tett közzé az interneten, amelyeken különféle celebekkel volt látható intim helyzetekben. Hátborzongató.

A második legjobb szócikk a Portal nevű belső nézetes logikai platformjáték, a harmadik pedig a hatrészes Harry Potter-folyam ismertetése, az utóbbi átböngészése közben viszont már másfél centit nő a malac körme, a kankalin pedig simán elvirágzik a sötétben, olyannyira szédületes információmennyiség zúdul az olvasóra.

Nem kis történelem

A helytörténet és honismeret frontján a lillafüredi Palotaszálló, a Debreceni Református Kollégium és Miskolctapolca bemutatása, a történelmi témafeldolgozások közül a Szent Korona-tan, a Vosztok program és a magyar királyok koronázása, a történelmi életrajzok közül pedig Bolyai János, Georges Cuvier (a nagy francia zoológus, geológus), valamint Guido von Starhemberg gróf, császári tábornagy szócikke hágott fel a dobogók fokaira.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.