Kopott örökséget hagynak a városokra

Három év késéssel, július 1-jétől a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő átadja a volt megyei fenntartású központi múzeumok és könyvtárak épületeinek tulajdonjogát a megyeszékhely városoknak.

A megyeszékhelyek kissé kopott örökséget vehetnek át. A volt központi múzeumok a megyei rendszer 2012-es szétverése után úgynevezett „megyei hatókörú városi múzeumokká” váltak, és fenntartásukat már akkor átvették székhelyvárosaik. De épületeik állami tulajdonban, az MNV Zrt.-nél maradtak. Azok tulajdonátruházásáról csak idén június 9-én határozott a parlament. A döntés százötvenkét múzeumi és könyvtári ingatlant érint.

Szegeden is a városé lett a volt megyei múzeum
Szegeden is a városé lett a volt megyei múzeum
Fotó: Móra Ferenc Múzeum

„Örülünk neki, lehetőséget látunk benne. Abban bízunk, hogy ezáltal könnyebben mehet majd az ügyek intézése, hiszen helyben dőlhetnek el a vitás kérdések” – válaszolta Medgyesi Konstantin, a szegedi Móra Ferenc Múzeum kommunikációs vezetője lapunknak arra a kérdésére, miként érinti mindez a múzeumokat.

Pozitívan értékelték a lépést Veszprémben is, ahol két könyvtári épületet, valamint a Laczkó Dezső Múzeum két veszprémi ingatlanát és egy felsőörsi raktárát érintette a tulajdonba adás. Ez utóbbit is Veszprém városa kapta meg. Perémi Ágota igazgatónő szerint így könnyebb lesz indulni a felújítási pályázatokon, ami azért is esedékes, mert a város épp most dolgozik a kulturális negyed programjának megvalósításán, s ennek a múzeum is része. Egyébként a múzeumépületeket, az állami tulajdon ellenére, eddig is a város kezelte, a kisebb javításokat a város végeztette és fizette.

A mostani tulajdonátadás keretében kapta meg Szombathely városa egyebek mellett a budapesti, Bem rakparti Szántó Piroska–Vas István emléklakás tulajdonjogát, amely a megyei önkormányzatok konszolidációja előtt Vas megye tulajdona volt. Mint arról a közelmúltban lapunk is cikkezett, a budapesti kiállítóhely két és fél éve műszaki okok miatt bezárt, s a felújítással csak azért vártak a vasiak, mert nem lehettek biztosak abban, hogy a lakás visszakerül a tulajdonukba.

Most tehát visszakerült, igaz, a megye helyett a megyeszékhelyhez, végre indulhat a felújítás, újranyílhat az emlékhely. A tulajdonba adást szabályozó 2015. évi LXXV. törvény garanciákat is kér az önkormányzatoktól, miszerint az épületeket kulturális célra kell használni, jó karban kell tartani, és nem idegeníthetők el. Hacsak úgy nem, hogy a felújításuk érdekében felvett kölcsön miatt jelzálogot tehetnek rájuk egyedi miniszteri elbírálás alapján. Felújításra egyébként sok helyen szükség lesz. Szakemberek szerint ugyanis az átadott épületállomány nagyobb része rossz állapotú.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.