galéria megtekintése

Könyvtáros-érzékenyítést szeretnének

0 komment


Bárkay Tamás

LMBTQI-szempontú könyvtári adatbázist épít a Háttér Társaság. A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális emberek hátországaként működő civil szervezet egyik programja, a Háttér Archívum képviselői nemrég kilencpontos kívánságlistával keresték meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár menedzsmentjét.

Az 1995-ben alakult Háttér Társaság a kezdetektől gyűjti a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (a kezdőbetűkből áll össze az LMBTQI betűszó) témájú szak- és szépirodalmat, folyóiratokat, cikkeket, játék- és dokumentumfilmeket és egyéb dokumentumokat. Az archívumban ma 1500 könyv és háromszáz tételnyi folyóirat található, a médiakollekciójában több mint 700, moziban vagy tévében bemutatott filmet, riportot, beszámolót őriznek.

Az archí­vum­ban olyan anyagokat rendszereznek, amelyek a meleg és leszbikus életmód, az LMBTQI történeti és jogi aspektusait mutatják be. A webes adatbázist 2010-ben kezdték el építeni önkéntesek. Mint a programot vezető Nagy Sándortól megtudtuk, ebben jóval több dokumentum adatai szerepelnek majd, mint ami fizikailag is a birtokukban van, a gyűjtemény gyarapodása a támogatók lelkesedésén, lehetőségein múlik. A remények szerint az új adatbázis néhány hónapon belül elérhető lesz a Háttér Társaság honlapján.

A kiadványok alapadatai mellett tartalmi kivonatokat és fotókat is közölnek a készítők, és megjelölik az LMBTQI-téma megjelenésének mélységét is. Nagy Sándor kiemelte: az érintettek közül leginkább az önelfogadási problémákkal küszködő emberek számára lehet fontos és hasznos az adatbázis online elérése, de a kutatók, újságírók és más érdeklődők számára is gazdag forrásként szolgálhat majd. A színházak hasonló, érzékenyítő törekvései sikerrel járnak, az ­Átrium Színház Az Őrült Nők Ketrece című előadása kapcsán pél­dául Stohl András is nyilatkozott.

 
A nézők talán kicsit másképpen tekintenek majd a kicsit másokra – Stohl András az Átriumban látható Az Őrült Nők Ketrecében
Kultúrbrigád / Csányi Mónika

A Háttér archívumának képviselői a közelmúltban a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár vezetőinél jártak, abból kiindulva, hogy az intézmény küldetésnyilatkozata kiemelt feladatként fogalmazza meg a hátrányos helyzetű csoportok bevonását a bibliotéka mindennapjaiba. Úgy érzékelik, hogy a könyvtár ennek ellenére sem tett lépéseket a százezresre taksált budapesti LMBTQI-közösség elérésére.

A civil szervezet kívánságlistát készített, amelyben egyebek mellett javasolják, hogy a közkönyvtár a legújabb szakmai elvárásoknak megfelelő tárgyszavazási gyakorlattal tegye könnyebben hozzáférhetővé az állomány LMBTQI-tételeit, fektessen nagyobb súlyt a témába vágó kiadványok optimális példányszámú beszerzésére, szervezzenek továbbképzést a könyvtárosaik számára a jártasság és az érzékenység növelése érdekében, helyezzenek el egy olyan linket a honlapon, amely az LMBTQI-­tematikus gyűjtemények (Háttér Archívum és Könyvtár, Szimpozion Könyvtár) site-jára mutat, vizsgálják meg tematikus sarok kialakításának lehetőségét.

Demokratikus berendezkedés

Az Egyesült Államok szexuális kisebbségei már az 1970-es években szorgalmazták: a közkönyvtárak szabják át a szerzeményezési és szolgáltatási praxisukat. Azóta vannak civil szervezetek által fenntartott bibliotékák (pl. a budapesti Háttér Társaságé) és közkönyvtárak által befogadott archívumok (a világ egyik legjelentősebbje az amszterdami IHLIA-Homodok). Máshol LMBTQI-sarkot alakítottak ki, vagy különgyűjteményt hoztak létre.

A FSZEK Központi Könyvtárának igazgatója, Dippold Péter lapunk érdeklődésére elmondta: a kért linket hamarosan kiteszik a honlapjukra, és az LMBTQI irányú könyvtáros-érzékenyítést is fontolgatják. Hasonló képzésük már volt, a látássérültek világához igyekeztek közelebb kerülni. A szakirodalmi állományban a kért tárgyszavakat évek óta alkalmazzák, a szépirodalmat azonban egyáltalán nem tárgyszavazzák, és ezen a gyakorlaton nem is változtatnának – ehhez a kapacitásuk sincs meg. Ami az LMBTQI-sarkot illeti, az igazgató azt mondta: a könyvtár az összes hátrányos helyzetű csoport esélyeit, életminőségét javítaná egy nagy, minden érintettre kiterjedő esélyegyenlőségi stratégia keretében. Ebbe nem fér bele, hogy egyik vagy másik csoportot kiemeljék a körből. – Ez ellentétes volna az esélyegyenlőség szellemével – közölte Dippold Péter.

Maraton a Centrálban

Felolvasómaratont tart ma este a Centrál Színház jogvédő és kulturális szervezetekkel összefogva, az elfogadás és a tolerancia jegyében. A színház művészei és barátai – Puskás Tamás, Pokorny Lia, ​Szirtes Ági, Gáti Oszkár, Für Anikó, Béres Ilona, Balázsovits Lajos, Balázsovits Edit, Zsurzs Kati, Hernádi Judit, Kútvölgyi Erzsébet, Igó Éva, Hegyi Barbara, Gryllus Dorka, Lang Györgyi, ​Falusi Mariann, ​Stohl András és Szalay Kriszta – LMBTQI-történeteket olvasnak fel: írók, költők és alkalmi szerzők műveit. Támogatók: Nádasdy Ádám, Tóth Kriszta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.