Könyvtárak alkonya? Nálunk még nem

Lehet, hogy a hagyományos fizikai könyvtárakra nincs is már szükség? Az új rendszerben sokkal nagyobb a könyvválaszték, mint amennyi egy könyvtárépületbe beférne  Több cím, könnyebb hozzáférés, és nagyobb megtakarítás - írta egy könyves szakportál, miután felröppent a hír: Az Amazon pazar e-köny-kölcsönzőt indít.
Kindle Unlimited címen új szolgáltatást indított az Amazon az Egyesült Államokban. A szolgáltatás révén 600 000 könyvhöz juthat hozzá az opció iránt fogékony közönség korlátlanul, a Kindle e-könyv-olvasóján, avagy a mobilos platformokra kiadott hasonló alkalmazásaik révén. A havi díj nem egészen tíz dollár – adta hírül a világsajtó.

Az IT Café beszámolója szerint a kínálatba kétezer – angol nyelvű – hangoskönyv is beletartozik, illetve olyan népszerű könyvek, mint például a Harry Potter-sorozat vagy a Tolkien-regények. Az előfizetők három hónapig teljes hozzáférést kapnak a hangoskönyvek adatbázisához is

Az Amazon cég közleményből kiderült, hogy nyilvánvalóan a terjesztés bővítése a céljuk: egyrészt remélik, hogy az itteni könyveket olvasók kedvet kapnak az e-book megszerzésére is, emellett hangsúlyos szerepet kap a hangoskönyvek népszerűsítése, illetve az, hogy a több különféle mobil eszközt használó emberek hűséges vásárlói legyenek az Amazon e-könyv-áruházának.

Megjegyzendő, hogy az Amazonnak már van egy olcsóbb szolgáltatása is. Ez a Prime, ami évi 99 dollárért kínál hasonló feltételeket - könyvek esetében viszont sokkal rosszabb az ajánlat: az 500 ezer tételből havonta csak egy jár térítésmentesen. A szolgáltatás egyelőre csak Észak-Amerikában érhető el, de siker esetén egészen biztosra vehető a globális terjeszkedés.

A bejelentés sokak fantiáziáját megmozgatta. A Forbes magazin  például eljátszott a gondolattal: 60 millió brittel számolva évi 1,7 milliárd fontból tartják fenn könyvtári rendszerüket, ami potenciális előfizetésenként hozzávetőleg 20 fontot jelent. Ráadásul ilyen összeg esetén jelentős diszkont kedvezmény is várható. Angliában a könyvtárak már eddig is az Amazon rendszeréhez hasonlóan működtek.

A Public Lending Right (közkölcsönzési jog) rendszerének továbbfejlesztésével biztosítani lehet, hogy az olvasott művek arányában kapjanak jogdíjat (igaz, nem túl nagyot) a szerzők. Emellett a briteknek mindössze nyolc százaléka vásárol évente egy kötetnél többet. Aki viszont vásárol, az egy kötetnél jóval többet. Ezek az adatok ugyan csak vásárlásról és nem olvasásról szólnak, de összefüggenek.

Lehet, hogy a hagyományos fizikai könyvtárakra nincs is már szükség? Az új rendszerben sokkal nagyobb lehet a könyvválaszték, mint amennyi egy könyvtárépületbe beférne (ha nem a kötelespéldány-jogokkal bíró könyvtárakra gondolunk, akkor is). Több cím, könnyebb hozzáférés, és nagyobb megtakarítás.

Miért nem cseréljük le a fizikai könyvtárakat és vásárolunk Amazon Kindle Unlimited előfizetéseket az egész ország számára?– hangzik el a jogosnak tűnő kérdés.

A könyvtárak is bevezethetnek az Amazonéhoz hasonló modellt – veti fel a Wall Street Journal publicistája – a virtuális könyvtári szolgáltatás lehetőségét domborítva ki. Az Amazon Unlimited és a könyvtárak kínálatát összevetve megállapítja, hogy az előbbihez kényelmesebb a hozzáférés, ugyanakkor az utóbbiakban nagyobb, teljesebb a választék.

Ami a magyar reakciókat illeti, az e-könyvolvasó.blog.hu szerzője megjegyzi: az Amazon-féle szolgáltatáshoz mindenekelőtt kell egy optimális piacméret, amely nemhogy Magyarországon, de még Európában sincs meg. A portál szerint a hír ezzel együtt is roppant izgalmas fejlemény. Nemcsak a kiadóknak, de a könyvtáraknak is rendesen fel fogja adni a leckét.

A hírt természetesen a KIT Hírlevél is átvette. Mennyiben helyettesítheti az e-könyv-előfizetés a könyvtárat? - tette fel a kérdést olvasóinak. A válaszok szerint a könyvtárak folyamatos piacvesztése ellenére (vö.: a potenciális használók egyre kisebb arányban fordulnak információért és rekreációs céllal a könyvtárakba) nem gondolják, hogy az otthoni elérésű, közvetlen térítéssel bíró szolgáltatás túl veszélyes lenne a könyvtárak számára; mások (kisebb számban) viszont tartanak a kiszorító hatástól.

A válaszok azt is  éreztetni engedik, hogy a fizetőképes használók fordulhatnak leginkább az előfizetéses szolgáltatáshoz. Ezáltal még nagyobb lesz a könyvtárak felelőssége - és lehetősége - a kevésbé tehetős rétegek irányában - összegzett a hírlevél szerkesztője, Mikulás Gábor.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.