Könyvtár polc és könyv nélkül

A vadonatúj amerikai felsőoktatási intézmény, a Florida Műszaki Egyetem könyvtárát úgy nyitották meg Lakelandben, hogy egyetlen könyvet sem helyeztek el a polcain. Mert polcai sincsenek – írja a Guardian..

A körülbelül ezer négyzetméter (11 ezer négyzetláb) területű könyvtárban 135 ezer e-könyv áll a hallgatók rendelkezésére. A Santiago Calatrava spanyol építész tervei szerint épített tágas épületben számítógépek és elektronikus olvasók töltik meg a teret. Lehetőség van a könyvek kinyomtatására is, de a könyvtárosok a digitális olvasásra biztatják a diákokat.

Évi 60 ezer dollárt terveznek arra költeni, hogy más egyetemi intézményektől szerezzenek be e-könyveket a hallgatók számára. Az első kölcsönzés nem kerül pénzbe, ha egy kötetet másodszor is olvasni akar valaki, akkor automatikusan a könyvtár tulajdonába megy át, és ki kell fizetni az árát. A könyvtárosok szerint ez a rendszer azért gazdaságos, mert így csak olyan könyvért fizetnek, amelyet valóban használnak az egyetem diákjai.

Nem ez az első könyv nélküli könyvtár Amerikában. Működik már egy-egy iskolai könyvtár Texasban és egy Minnesotában. Az amerikai űrkutatási ügynökségnek, a NASA-nak két ilyen könyvtára is van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.