galéria megtekintése

Koncert nincs, fesztivál van, zene alig

2 komment


Sándor Tünde

Sűrűvé vált a nyár a magyar zenészek számára a sok fesztivál miatt.  A biztos bevételt jelentő bulik mellett az önálló koncertek háttérbe szorulnak.

Felesleges egy teljes új albumot ­piacra dobni, mert az egyik szám kioltja a másikat, a slágergyanús dalok esetében így csak a gyanú marad, hogy slágerek lehettek volna, ha nem ömlik a rajongókra meg a sztárcsináló kereskedelmi rádiókra egyszerre tíz-tizenkét szám ugyanattól az együttestől.

A Wellhello szezononként 2-3 új dalt jelentet meg
A Wellhello szezononként 2-3 új dalt jelentet meg
Sóki Tamás / MTI

Ezt ismerte fel a Wellhello, a zenekar tehát nem az ihlet hiánya miatt jelentet meg szezononként csak egy-két-három új számot. Tóth Gergő, a Wellhello menedzsere a Sokszor volt már így című dalt említi példaként, amely az Apuveddmeg és a Rakpart szárnyalása idején jelent meg, és emiatt nem tudta befutni azt a karriert, amelyre jobb időzítéssel jó esélye lett volna. A Wellhello az egyik legtöbbet koncertező magyar zenekar, tavaly 165 fellépése volt, idén is lesz 120, ennek több mint fele nyáron, vagyis a toplistákat vezető sztárzenészek sem tudják, de nem is akarják kihagyni az egymást érő fesztiválokat.

 

A rengeteg nyári fesztivál miatt szinte már lehetetlen ilyentájt önálló koncerteket szervezni, hiszen az ország szinte minden pontján találkozhat a közönség a zenekarral – ecseteli a helyzetet Molnár Csilla, a Halott Pénz zenekar menedzsere. Az induló együttesek esetében persze más a helyzet, a brandépítés időszakában oda mennek, ahová mehetnek, a Halott Pénz karrierjének kezedetekor is az volt a cél, hogy minél több helyre eljussanak és minél többen megismerjék a zenéjüket. Így fordult elő például az is – teszi hozzá Molnár Csilla –, hogy 14 nap alatt 14 koncertet adtak néhány évvel ­ezelőtt.

Nemet mondani egy-egy fellépésre rendszerint a megfelelő technikai feltételek hiánya miatt vagy azért szoktak, mert az együttes nemrég koncertezett az adott helyen. Az ár jellemzően nem kérdés, vagyis nem vitás, minden zenekarnak megvan a rendezvényszervezők által is ismert árfolyama, amit vagy ki tud fizetni a házigazda, vagy nem, a fellépők listáját a gázsikra szánt keret nagyságának megfelelően alakítják ki.

A Tankcsapda a fesztiválok színpadtechnikájának köszönhetően olyan helyeken is fellép, ahol önálló koncerttel nem tudna
A Tankcsapda a fesztiválok színpadtechnikájának köszönhetően olyan helyeken is fellép, ahol önálló koncerttel nem tudna
Mohai Balázs / MTI

Ingyenes fellépést a sztárzenekarok már csak elvétve vállalnak, és vannak, akik szinte sosem, a Tankcsapda például 27 éves története során egy-két jótékonysági koncerten vett részt, a rendkívül sokat koncertező együttes elvből nem vállal ingyenes rendezvényeken fellépést – szögezi le Bakó Csaba menedzser. A fesztiválokkal telített nyári szezont a rockzenekar is kihasználja, már csak azért is, mert az alkalmi rendezvényekre felálló színpadtechnikának köszönhetően olyan kis településekre is el tud jutni, ahová önálló koncerttel a megfelelő helyszín hiánya miatt nem.

A kisvárosi és falusi művelődési házak közül az utóbbi években már megújult néhány, de még többet fel kellene újítani és alkalmassá tenni előadások befogadására, mert ezeken a helyeken remek klubkoncertméretű bulikat lehetne tartani. Ahol van ilyen, oda örömmel ígérkeznek el a legnagyobb sztárok is, mert a hosszú távban gondolkodó zenészek mindegyikének fontos, hogy a létező legtöbb helyen találkozhasson a közönségével. A Wellhello menedzsere pécsi, miskolci és debreceni példákat említ, ezekben a városokban beindult a klubélet, elsősorban magánvállalkozók által létrehozott helyeken.

A Halott Pénz klubkoncertezik is
A Halott Pénz klubkoncertezik is
Kovács Tamás / MTI

Szerinte a Cseh Tamás Programból a vidéki művelődési házak felújítását is lehetne, vagyis kellene finanszírozni, mert azzal a klubélet is felpezsegne. A klubkoncertek azért is fontosak, mert ott sokkal közelebb tud kerülni egy zenekar a közönségéhez, mint egy többezres fesztivál hatalmas nagyszínpadán állva – fejti ki Molnár Csilla, utalva a Halott Pénz tavaszi és őszi időszakára, amikor nagyrészt klubokban koncertezik.

Országjáró turnéra az új albumok jelentenek klasszikusan jó apropót, nem véletlen, hogy az új lemezeket nem nyáron, hanem a fesztiválszezon lecsengése után vagy jóval előtte dobják piacra a zenekarok. Egy-egy dalt bármikor ki lehet hozni, sőt ki is kell, a gyorsan pörgő zenepiacon ma már nem lehet éveket várni az újdonságokkal, inkább folyamatosan adagolni kell azokat, a sztárcsináló gépezet ugyanis gyorsan ledarálja a régieket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.