galéria megtekintése

Konczert az Arénában: Komor zene

Konczert az Arénában

4 komment

Hegyi Iván
NOL

Milyen beszámoló az egy koncertről, amely annak felsorolásával kezdődik, ami nem hangzott el? Koncz Zsuzsa péntek esti fellépésén nem csendült fel a Rohan az idő, a Színes ceruzák, az Elszállt a nyár, az André je t'aime, a Jelbeszéd, a Gyerekjátékok, az Őszinte bohóc, a Fordul a világ, a Hová tűntek című dal (ahogyan még annyi más sem). 

Ezzel csak arra utalnék, mi minden van itt raktáron. Merthogy az előadás három órán át tartott. De hát tényleg rohan az idő: száznyolcvan percbe a pályán töltött ötven évnek vagy a harmincnyolc hazai nagylemeznek (CD-nek) csak a keresztmetszete fér bele.

Koncz hangja ezúttal sem vetette szét a házat, az Óbudai Danubia Zenekar „második félidős" színre lépéséig amolyan kamarahangverseny zajlott, ami elvileg szöges ellentétben áll az Aréna méreteivel. De a konczertekre immár tizedszer zsúfolásig megtelő helyszínre a tízezer néző-hallgató egyike sem úgy érkezett, hogy dübörgés lesz nyolctól tizenegyig. Viszont már az ötödik számnál (Valahol egy lány) szinte szétestek a falak az ovációtól.

 
„Tudd meg, szabad csak az (...), aki üres jelszókat nem visít,
nem áltat, nem ígér, nem hamisít"

Pedig komor nyitány vezette be a programot, hiszen az est „háziasszonya" a legutóbbi, a múlt évben kiadott, s máris platinalemezzé avanzsált korongjának nem éppen andalító címadó számával indított: „Ez a tündérország / háborúban áll, / magával harcol, / és békét nem talál." Koncz később sem kegyelmezett: a Század utca 21.-ben elénekelte, hogy „az igazságból az i betű már régen elkopott", a Szabadságban Heltai Jenővel idézte fel: „Tudd meg, szabad csak az (...), aki üres jelszókat nem visít, / nem áltat, nem ígér, nem hamisít", és persze előhívta József Attilát a Kertész leszekkel, a „ha már elpusztul a világgal".

Nyomban hallom is: tiszta politika!

Tiszta művészet.

Ami nem feltétlenül a hangterjedelemből: mindenekelőtt a hitelességből és az előadói kvalitásból-hatásból fakad. Márpedig Koncz az utóbbi háromnak – kell-e mondani ennyi esztendő múltán? – a birtokában van. Ráadásul nem ő tehet róla, hogy ez az a ház, ahol semmi sem változik. (E nóta sem került a kollekcióba, de benne volt a levegőben.) Elvégre azok a szövegek is hasonlóképpen funkcionálnak a mai napig, amelyeket negyven éve vetett papírra Bródy János. Úgy néz ki, rendszerfüggetlenek e költemények, és rezignáltan teszem hozzá, hogy narancsos vagy szegfűs oldalak után se nagyon kutassunk, mert akikről szó van, azok – akár tetszik, akár nem – mi vagyunk. Mindannyian. Különben miként hasítana most is az 1969-ben komponált „azt hiszed, hogy hallgatunk a hazug szóra"? Maga Bródy is arról dalolt a színpadon: „Az erősek mindig úgy érzik, hogy csalhatatlanok, / édesapám, csak azt ne mondd, hogy ezek ugyanazok...

„az igazságból az i betű már régen elkopott"

Jut eszembe: Bródy ott állt a pódiumon Koncz mellett, Szörényi Levente nem. Ez is honi sajátosság: a magyar „McCartney" mellől hiányzik a hazai „Lennon". Igaz, a halhatatlan Beatles sem tartott örökké, de vajon el tudtuk-e képzelni annak idején, amikor a magnó mellé letérdepeltünk, hogy a Keresem a szót vagy a Ne vágj ki minden fát előadásakor Bródy és Koncz jelen lesz, míg Szörényi nem?

 Móricz Simon / Népszabadság

Mégis így hozta az élet; a mi életünk hozta így. S bár Koncz maga sem akarta, hogy ettől a hangulattól szabaduljunk – a repertoárt tematikusan választotta meg, miközben nem feledkezett meg arról, hogy a hangversenyt március 15. ünnepének előestéjén adta –, igazán szép pillanatok sorát szerezte a közönségnek a tőle hagyományos gondolatgazdagsággal, humánummal vagy az érte rajongók szokásos beavatásával, azaz a rendszeres közös énekléssel. „Meglátod, rendbe jönnek majd a dolgaink" – dalolta a művésznővel a publikum, és azon túl, hogy ez évtizedek óta igazi magyar szám – értsd: az ország több generációja fújja fejből –, ennél a reménynél ki akarna többet? (Ha csak azt nem, hogy az ábrándból egyszer valóság legyen.)

„Ez a tündérország
háborúban áll,
magával harcol,
és békét nem talál."

Aki látta az – el ne mulasszam megemlíteni: az egészen kiváló Tolcsvay László közreműködését is magába foglaló – előadást, az nem bánta meg, hogy jegyet váltott, és alighanem megveszi a belépőt a tizenegyedik „arénás" Koncz-hangversenyre is. Azzal együtt, hogy ország van, tündér nincs.

Kivéve a meselemezt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.