Kitüntetett építészek

Hétvégén két építészeti díj kitüntetettjei vehették át elismerésüket, a magánalapítású Molnár Farkas-díjat és a Belügyminisztérium által adományozott Kós Károly-díjat.

Ferkai András és Janesch Péter kapta az N&n Galéria által 2004-ben alapított Molnár Farkas-díjat. Az elismerést a közelmúltban bezárásra ítélt Hajós utcai galériában adták át pénteken. Az egyik díjazott, Ferkai András az eseményt megelőzően mutatta be a díj névadójáról, a magyar modernista építészet egyik vezéralakjáról, Molnár Farkasról írott könyvét. Az Ybl-díjas építész Ferkai az építészeti szakírás egyik legjobbja napjainkban. Mostanában éppen az óbudai magyar Építészeti Múzeum csonkítása ellen emelte fel a szavát. A másik díjazott, Janesch Péter a Nyugati pályaudvar mögé tervezett kormányzati negyed megálmodójaként ismert a nagyközönség előtt. A díjat a névadó lánya, Molnár Éva adta át a két szakembernek.

Átadták az idei Kós Károly-díjakat is, amelyekkel a helyi építészeti örökség védelme és az építészeti hagyományok őrzése területén végzett kimagasló szakmai tevékenységet ismerik el. Az egyéni díjazottak között volt Lőrinczné Balogh Krisztina, Kaposvár főépítésze, mind Kaposvár városban, mind Somogy megyében a műemlékvédelem, az értékvédelem területén meghatározó szerepet tölt be. Kutatásaiból lassan kibontakozik Kaposvár múlt század eleji története. A felújítandó épületek tervezése során minden esetben nagy gondot fordít arra, hogy feltárja azok rejtélyes „múltját”. Egyéni díjat kapott Molnár Csaba, a Budapesti Műszaki Egyetem, Rajzi és Formaismereti Tanszékének docense, akinek mind oktatási, mind tervezési, mind főépítészi tevékenysége példamutató, főként az árvízvédelemben és az azt követő helyreállításban. Szintén egyéni Kós Károly kitüntetést kapott Hadas Mihály építész, a Hadas Építész Kft. ügyvezetője, aki az árvíz utáni településrekonstrukció során következetesen érvényesítette a településminőség és hagyomány szempontjait.

Kós Károly közösségi díjban részesült a Hegypásztor Kör, amely 1985 óta munkálkodik azon, hogy Oszkó településen és környékén a hagyományos értékrend az ott élők mindennapjainak részévé váljon, szervesen összefonódjon életükkel. Nemcsak próbálja megmenteni az oszkói szőlőhegyen még fellelhető boronafalú, zsúpfedeles présházakat, hanem megtölti élettel és újra a köz szolgálatába állítja azokat. Közösségi díjat kapott a Kós Károly Egyesülés Vándoriskolája. Az Egyesülés az utóbbi időkben történt valamennyi katasztrófa utáni helyreállításban részt vett, így a Beregben, majd Felsőzsolcán, végül Kolontáron és Devecserben. Ezekből a munkákból oroszlánrészt vállaltak a posztgraduális képzést adó oktatási szervezet ”vándorépítészei”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.